Najavljena reorganizacija gradskih preduzeća podseća na slučaj ATP Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Ponedeljak, 13. 05. 2013. | Komentara: 0

Najavljena reorganizacija gradskih preduzeća podseća na slučaj ATP Vojvodine

NOVI SAD – Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i član Predsedništva Gradskog odbora LSV Novi Sad Aleksandar Jovanović upitao je danas da li je izjava gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da je javni sektor u velikom problemu i da je sadašnje stanje neodrživo ustvari najava za privatizaciju koju žele da sprovode i da li je to samo marketinški trik da bi se predstavilo da je stanje mnogo gore nego što zapravo jeste.

LSV

Na osnovu čega je određen javni interes

Jovanović je na konferenciji za novinare rekao i da je neminovno da javni sektor mora da se reformiše, jer se nije menjao decenijama, a Novi Sad je za dvadeset godina dobio duplo više stanovnika.

- Pitanje reogranizacije je pitanje njihove sposobnosti, njihovog umeća, njihovog znanja, a za ovih osam meseci nisu puno toga pokazali građanima Novog Sada. Gradonačelnik je rekao da „postoji javni interes“ i da „postoje prioriteti u javnom komunalnom sektoru“. Šta je to javni interes po gradonačelniku Novog Sada kada govorimo o javnom sektoru, odnosno javnom komunalnom sektoru grada? Ko ga je odredio i na osnovu čega je on određen? Da li je javni interes određen na osnovu nekih ličnih, partijskih ili na osnovu interesa privatnika koji su možda zainteresovani da kupe određene delatnosti u javnom sektoru, odnosno u komunalnoj sferi? – upitao je Jovanović.

On je naglasio da najava reorganizacije podseća na slučaj ATP „Vojvodine“.
- Ovo podseća na jedan vrlo loš uvod za ono što se desilo za vreme vladavine Maje Gojković, odnosno za vreme vladavine nekog ko je sad nadređen tom istom gradonačelniku, pošto sede u istoj stranci, u aferi ATP „Vojvodina“. A to je da mi uopšte ne idemo u privatizaciju javnog sektora, iako ona zakonski nije moguća, nego da idemo na to da se određene nadležnosti, koje su vrlo profitabilne, poklanjaju. To znači da nekom nešto date, a za uzvrat ne dobijate ništa i ako nešto dobijete, to će biti na osnovu nekih privatnih interesa, a to nešto što se poklanja niti je privatno, niti partijsko, nego je vlasništvo svih građana Novog Sada – ukazao je potpredsednik LSV.

Za osam meseci u gradskim preduzećima 10 posto više zaposlenih

Aleksandar Jovanović je naglasio da, ako nije istina da je najava reogranizacije uvod u privatizaciju, odnosno poklanjanje određenog sektora, onda postavljam pitanje koja je to ideja, koja platforma i koji je program koijm će se sprovoditi reorganizacija javnih i javnih komunalnih preduzeća u Novom Sadu. Kako je istakao, to je opšti interes i u interesu je svih građana da oni to znaju i da čuju. On je upitao i zašto se organizacija u javnom sektoru ne sprovodi, ako to već postoji kao ideja.

- Za proteklih osam meseci jedino što smo videli jeste da se broj zaposlenih u javnim i javnim komunalnim preduzećima povećao za 10 posto, odnosno da je 500 novih ljudi zaposleno. I ja teško da mogu to da razumem kao vrstu reorganizacije i kretanje javnog sektora jednom profitabilnijem, odnosno boljem pravcu življenja – kazao je Jovanović.

Policija, inspekcija, tužilaštvo dve godine ćute o ATP-u

On je podsetio i da građani Novog Sada nikada nisu saznali šta je bila nadoknada za ATP „Vojvodinu“ i da li su tadašnja gradonačelnica i direktor ZIG-a dobili neku nadoknadu u svojim privatnim džepovima za to što su poklonili da nadležnosti gradskog saobraćajnog prevoza radi neko drugi. Istakao je i da je Skupština Grada zasedala 21. aprila 2011. godine povodom te tačke i da je tada traženo da se svi nadležni organi, prevashodno policija, inspekcija i tužilaštvo, pozabave ovim vrlo ozbiljnim problemom. Međutim, niko od nadležnih organa se nije oglasio povodom te afere, a jedino je Grad Novi Sad proglašen faktički krivim za jedan izuzetno štetan ugovor.

- Ja još jednom postavljam pitanje: Da li se neko od nadležnih organa pozabavio ovim problemom i da li je nešto učinio? Meni je teško da shvatim da tolika količina novca nestane, a da niko nije odgovoran, a zna se ko je potpisao taj ugovor – zaključio je Aleksandar Jovanović.

Radosavljeviću otpremnina iako ide u penziju


Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Kravić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je gradonačelnik Miloš Vučević i
lamentirao nad nekim direktorima javnih preduzeća, koji su „shvatili svoj posao tako da imaju sekretaricu, fikus, automobil i da posle dva sata sede u nekoj od kafana u gradu“.

- Da li je gradonačelnik nešto učinio na konto toga? Ako je izašao u javnost sa takvom izjavom, onda je logično da nešto radi ili je već uradio, pa bismo želeli to da znamo – istakao je Kravić.

On je napomenuo da je susret, prilikom kog su gradonačelnik Miloš Vučević i predsednik Sindikata zaposlenih u komunalnoj-stambenoj delatnosti Zoran Radosavljević potpisali kolektivni ugovor za godinu dana, bio skoro pa prijateljski.  Ali, nije objavljeno šta u tom ugovoru stoji, da li je on isti kao što onaj koji je sačinjen sa vlastima iz prošlog mandata ili u tom ugovoru stoji nešto sasvim drugo.

- Za mene je to nedopustivo, jer se odmah postavlja pitanje, a koga gospodin Radosavljević predstavlja, ako nije dao jasno i precizno obrazloženje zašto je potpisao taj ugovor u ime svih radnika u javnim komunalnim preduzećima. Takođe, ispalo je da se Radosavljević bez ikakvih problema salgasio sa gradonačelnikom u vezi gašenja određenih delatnosti, a da pritom nije nikog konsultovao, niti je imao mišljenje sindikata koje predstavlja. Da li je to možda vezano sa činjenicom da je on dobio otpreminu od milion ipo dinara u JKP „Tržnica“, iako za šest meseci mora da ide u penziju? Na osnovu kojih kriterijuma i zašto se tako nešto dogodilo? – upitao je Aleksandar Kravić i ocenio da je tako nešto neprimereno, jer se ovim činom gubi smisao otpremnine.

(BILSV, 13.05.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook