Najstarijem književnom časopisu preti gašenje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 23. 04. 2015. | Komentara: 0

Najstarijem književnom časopisu preti gašenje

BEOGRAD – Poslanica Lige socijalemokrata Vojvodine Olena Papuga upozorila je danas da je, zbog smanjenja finansijskih sredstava od strane Ministarstva kulture i informisanja, najstariji književni časopis u Evropi - Letopis Matice Srpske u opasnosti od gašenja.

LSV

Ona je na početku današnje sednice od ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca zatražila odgovor na poslaničko pitanje da li će Ministarstvo dopustiti da se ugasi Letopis koji je proslavio 181 godinu postojanja i koji ima neprocenjivu važnost za srpsku i evropsku kulturu. 
– Da li ministar Tasovac ima nameru da razreši ovu nelagodnu situaciju? Da li će Ministarstvo kulture i informisanja neobezbeđivanjem finansija ugasiti izlaženje Letopisa Matice Srpske? Molim da mi se odgovor da u što bržem roku, jer već majski broj Letopisa sigurno neće izaći – upozorila je Papuga. Poslanica LSV je ukazala da su finansijski problemi proistekli iz odluke Ministarstva kulture da za pet miliona dinara umanji ovogodišnji budžet namenjen Matici Srpskoj u Novom Sadu, čime je ta naučno-kulturna ustanova pred gašenjem, a prvi će nastradati upravo Letopis. Podsetila je i da projekte Matice Srpske od kapitalnog značaja, kao što su Srpska enciklopedija i rečnik finansira Ministarstvo za nauku. 
– Zaposleni u Matici Srpskoj su dovedeni u poziciju da, takoreći, biraju između egzistencije svojih porodica i nacionalne tekovine Letopisa koji je je 1824. godine u Budimu osnovao Antonije Magarašević. Rečit je i detalj da je Letopis dve godine stariji od Matice Srpske, a zaposleni podsećaju da već 20 godina u tu ustanovu nikoga nisu zaposlili – istakla je poslanica LSV.  Olena Papuga je navela i da je na dopise Matice Srpske iz Ministarstva stigao odgovor da sredstva za izlaženje Letopisa obezbede preko javnog konkursa. 
– Oni preko tog konkursa mogu da obezbede samo 600.000 dinara, a Letopis na godišnjem nivou košta 2,3 miliona dinara, tako da on ne može da se finansira preko projekata i sponzora – zaključila je Papuga.
 

(BILSV, 23. 04. 2015)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook