Nameti na zarade opterećuju i radnike i preduzetnike

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 26. 05. 2014. | Komentara: 0

Nameti na zarade opterećuju i radnike i preduzetnike

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine neće podržati izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje jer smatra da su reforme u ovom sektoru morale biti mnogo jasnije i bolje, te da je trebalo suštinski promeniti ceo taj domen, ukazao je danas poslanik LSV Đorđe Stojšić.

LSV

Tokom rasprave o tim zakonskim predlozima, Stojšić je u skupštini ukazao da su radno zakonodavstvo i poreska politika jedan od glavnih kamena spoticanja u našoj konkurentnosti pri privlačenju stranih investicija. Podsetio je i da je prošle godine menjan Zakon o porezu na dohodak građana i da te izmene nisu dale naročite efekte i upozorio da je koalicija na vlasti dobila podršku građana za sprovođenje korenitih i tektonskih reformi, ali da zakonski predlozi koji su pred poslanicima nisu ono što će doneti značajne pomake.  

Zarade najviše opterećene

– Srbija važi za zemlju koja ima verovatno najveće opterećenje na zarade. Na 400 evra plate izdvaja se nekih 520, odnosno prevedeno u procente to je 64, 5 posto ukupno u odnosu na bruto zarade. Evropski prosek je 42 odsto – rekao je Stojšić dodajući da to očigledno pokazuje da jeftina radna snaga nije naša prednost. Poslanik LSV je rekao da visoki nameti opterećuju i preduzetnike i velike korporacije, kao i da problem nisu novozaposleni već oni koji trenutno rade i primaju minimalne zarade. 
– Baš iz razloga što su opterećenja 65 posto, veliki deo ljudi ili nije prijavljen ili je prijavljen na minimalnu zaradu, a ostatak zarade se isplaćuje na crno – naveo je Stojšić. On je ukazao i na to da pogodnosti poput onih da se novozaposleni oslobode plaćanja dela poreza na imovinu i dela doprinosa neće dati željene rezultate pošto je to već pokušano uredbom iz 2011. godine.  

Regresivne poreske stope 

Đorđe Stojšić je naveo i da su u Srbiji porezi manji što su više zarade i obrnuto, odnosno da je poreski sistem regresivan, a ne progresivan. 
– Treba vam stručnjak da bi vam popunio poresku prijavu i neko ko zaista razume kako se obračunavaju porezi i doprinosi u Srbiji – istakao je Stojšić. Dodao je da i Fiskalni savet smatra da predložene mere neće dati rezultat, a da se LSV u velikoj meri slaže sa takvom ocenom, ukazujući da bi poreske stope trebalo umenjiti svim zaposlenima, a ne samo novozaposlenima. 
– Ukupan broj preduzetnika i privrednih društava u Srbiji je oko 300.000 i to je deo naše ekonomije koji iznosi teret i ove krize i koji jedini može da generiše nekakav privredni rast. Upravo iz tog razloga mislim da je trebalo više pažnje da se obrati na one koji su trenutno zaposleni, jer dok se ne uvede red u tom segmentu, teško da će se administrativnim merama postići bilo kakav rezultat – istakao je Stojšić. On smatra da bi se određeni manjak sredstava u budžetu, koji bi se pojavio umanjivanjem poreskih stopa, mogao nadomestiti time što će se tada povećati baza prijavljenih radnika od kojih se ubiraju prihodi za penzioni i zdravstveni fond i porezi. 

Nedopustivo prelivanje sredstava 

Stojšić je rekao i da je vrlo upitno prelivanje iz Zdravstvenog fonda u Penzioni fond, podsetivši da je Srbija prošle godine proglašena za zemlju sa najgorim zdravstvom u Evropi. Zbog toga ističe da je tu zapravo reč o presipanju „iz šupljeg u prazno“. Penzioni fond bi, prema Stojšićevim rečima, trebalo da se kapitalizuje na način da i on poseduje neku supstancu koja bi mogla da ostvaruje prinose iz kojih bi se isplaćivali i redovni prihodi. 
– Ali, s obzirom da je i penzioni i zdravstveni fond devastiran, najviše tokom devedesetih godina, sredstva su otišla u neki infrastrukturni projekat i više se ne zna gde su ta sredstva. Mi smo u Vojvodini imali svojevremeno i penzioni i zdravstveni fond, ali je on volšebno nestao, to jest utopio se u republički – napomenuo je on. Stojšić je rekao i da bi i u poljoprivredi moralo precizno da se definiše ko i kako uplaćuje poreze i doprinose. 
– Poljoprivrednici su ovde u najgoroj poziciji zato što nikakve povoljnosti i pogodnosti ne mogu da ostvare, bez obzira na to koliki posed imaju. A mislim da je to tema koja interesuje bar nas koji smo iz Vojvodine – rekao je Stojšić. 

(BILSV, 26. 05. 2014)




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook