Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Novi Sad, 27. februar 2024 - Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.

LSV

Vojvođanski simboli oslikavaju njen istorijski identitet i tradiciju.

Nažalost, dok u demokratskom svetu i porodice imaju svoje simbole, dotle se i danas grb i zastava Autonomne Pokrajine Vojvodine negiraju.

Zastave bilo kog šahovskog ili atletskog kluba su dobrodošle, ali simboli Vojvodine su od početka na udaru.

Bez obzira što je pitanje vojvođanskih simbola regulisano članom 183. Ustava Republike Srbije, članom 4. Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i članom 9. Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine, oni se često ne nalaze na institucijama i u javnim prostorima lokalnih samouprava u Vojvodini.

Inspekcijski nadzor poštovanja pomenutih propisa je slab i nije zabaležen slučaj kažnjavanja osobe odgovorne za neisticanje vojvođanskih simbola.

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani ističe da je napad na simbole Vojvodine zapravo napad na ustavni i zakonski poredak Srbije.

Vojvodina, kao istorijska celina, sa svojom tradicijom i načinom života, ispada iz kalupa jednoobraznosti koji dominira Srbijom, pa je i nju potrebno učiniti manje drugačijom i posebnom.

Napadi na vojvođanske simbole samo su jedan od primera „ubijanja“ vojvođanske autonomije.

Centralizacija guši Vojvodinu, njene gradove, opštine i sela. Vojvodina je od najbogatijeg dela Jugoslavije pala ispod proseka Srbije. Centralna vlast u Beogradu Vojvođanima već godinama vraća samo mrvice od onog što uplate u budžet Srbije. U budžet Srbije uplatimo do 5 dinara, a vrati nam se samo 1 dinar.

Vojvodina, kao istorijska i kulturna celina, ima svoje specifičnosti koje je potrebno uzeti u obzir. Vojvodina je uvek bila druga reč za solidarnost, toleranciju, rad i miran suživot svih ljudi koji u njoj žive.

Grb i zastava Vojvodine njeni su simboli. Bez njih, autonomija Vojvodine će sve više bledeti.

Zato je potrebno očuvati ih i ponosno isticati u celoj pokrajini.

Odbranićemo pravo da Vojvodina bude drugačija i sačuvati vojvođanski način života.

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook