Ne damo da se pitanje privatizacije NIS gurne pod tepih

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 18. 08. 2014. | Komentara: 0

Ne damo da se pitanje privatizacije NIS gurne pod tepih

NOVI SAD - Konačni dogovor Lige socijaldemokrata Vojvodine, Demokratske stranke i Nove demokratske stranke oko rekonstrukcije pokrajinske vlade zavisi i od toga kako će se DS postaviti prema zahtevu Lige u vezi sa privatizacijom NIS-a.

LSV

Odnos prema tom pitanju biće presudan za odluku Lige o daljem funkcionisanju pokrajinske vlade, i uopšte koalicije sa DS-om u Vojvodini, kazao je za Politiku potpredsednik LSV i šef poslaničke grupe Lige u Skupštini APV Branislav Bogaroški. 

- Svi oni su ćutali dok smo mi godinama protestovali ispred Rafinerija u Novom Sadu, Pančevu, Elemiru, na naftnim poljima u Srbobranu, ispred centrale NIS-a. Dizali smo glas dok je vladala masovna euforija zbog potpisivanja energetskog sporazuma sa Rusijom, i nema šanse da sada to pitanje guramo pod tepih. NIS je prodat za sramno malu cenu od 400 miliona evra, pet puta manje nego što je prethodno procenjena njegova vrednost – kazao je Bogaroški. 

Podsetio je da Liga traži ne samo da se utvrdi odgovornost za lošu privatizaciju NIS-a, već je potrebno i obeštetiti AP Vojvodinu. Ligaši su do sada 37 puta tražili da o tome raspravlja pokrajinski parlament, tj. prvo da se izjasni o energetskom sporazumu sa Rusijom, a kada je on potpisan, da se Skupština Vojvodine izjasni o načinu na koji je NIS privatizovan i zahteva veće obeštećenje. Svih 37 puta predlog poslanika LSV je odbijen.

- Pokrajinska vlada je odbijala da se izjasni o privatizaciji NIS-a, a predsednici Skupštine Vojvodine iz redova SVM-a, Šandor Egereši i Ištvan Pastor, nijednom nisu našu inicijativu stavili na dnevni red – ističe Bogaroški. O tome šta LSV konkretno predlaže da se uradi u slučaju NIS-a, on kaže:

- Ili obeštećenje u novcu, jer 51 odsto od privatizacionog prihoda pripada Vojvodini i lokalnim samoupravama ili tako što će vlasnički udeo koji pripada Srbiji sada pripasti pokrajini.

Kako navodi, NIS je većinski nastao od novosadskog „Naftagasa“, a sva rudna bogatstva se nalaze na teritoriji pokrajine.

- Šteta po građane Vojvodine nastaje i u momentu dok mi razgovaramo. Nafta i gas se eksploatišu po ubrzanom tempu, bez plaćanja neke koncesione naknade, uz najnižu rudnu rentu u Evropi – zaključuje Branislav Bogaroški.

(BILSV, 18.08.2014)




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook