Ne kažnjavati građane zbog dugova javnih preduzeća

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 12. 12. 2012. | Komentara: 0

Ne kažnjavati građane zbog dugova javnih preduzeća

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine podnela je seriju amandmana ja Predlog zakona o javnim preduzećima, pokušavajući da na taj način ublaži izrazito „paternalistički“ i nipodaštavajući odnos prema Autonomnoj pokrajini i lokalnim samoupravama, koji se kroz ovaj zakon unosi, istakla je danas predsednica poslaničke grupe LSV u Narodnoj skupštini Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

Tokom skupštinske rasprave Jerkova je ukazala da je posebno zabrinjavajućeto što se kroz ceo zakon Autonomna pokrajina Vojvodina tretira identično kao i lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije.
– Smatramo da, ipak, ona treba da ima jedan drugačiji tretman u odnosu na čitav niz lokalnih samouprava. Čak se u jednom amandmanu govori o odbornicima u Skupštini AP Vojvodine, iako bi predlagač morao znati da u Skupštini AP Vojvodine rade poslanici, a ne odbornici – ukazala je ona.

Šta je sa republičkim preduzećima

Jerkova je, između ostalog, kritikovala zakonsko rešenje koje omogućuje ministru zaduženom za poslove finansija da privremeno obustavi prenos pripadajućeg dela poreza na zarade i poreza na dobit preduzeća autonomnoj pokrajini, odnosno prenos transfernih sredstava iz budžeta Repubilke Srbije jedinici lokalne samouprave.
– S obzirom na to da su to veoma važna sredstva kojima raspolaže i autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, smatramo da ne treba ovako proizvoljno ostaviti, jer uvodi jedan izuzetno opasan paternalistički odnos Republike Srbije prema jedinicama lokalne samouprave, prema autonomnoj pokrajini – navela je Jerkova dodajući da se stvara atmosfera u kojoj se čini da su jedino javna preduzeća čiji je osnivač lokalna samouprava ili pokrajina problem.
– Ne znam šta je sa Putevima Srbije, šta je sa Železnicama, šta je sa EPS-om, šta je sa Srbijagasom? To su sve firme kojima mi u ovoj skupštini beskrajno dajemo garancije da se zadužuju dalje i dalje, a građane u lokalnim samoupravama i građane u AP ćemo da kažnjavamo na takav način što ćemo im ukidati veoma važna sredstva – istakla je ona.

Niko nije protiv kazni

Aleksandra Jerkov je rekla i  da niko nije protiv toga da se kažnjavaju sva preduzeća koja neodgovorno posluju i ne poštuju zakonom propisanu disciplinu, ali da treba kazniti predzeće, a ne sve korisnike budžeta, odnosno građane.
– Verujem da se u svakoj lokalnoj samoupravi u Srbiji može naći jedno javno preduzeće koje bi ispunilo uslove da se celoj lokalnoj samoupravi i njenom budžetu zbog toga uskrate veoma važna sredstva. Da li će to biti način da se politički i dalje upodobljavaju lokalne samouprave? Sa ličnim iskustvom i kao građanka Novog Sada imam pravo da pitam i imam pravo da sumnjam – rekla je Jerkova podsetivši na koji način je upodobljena vlast u Novom Sadu. Ministar finansija Mlađan Dinkić je rekao da će se zakon odnositi na sve bez obzira na stranačku pripadnost, na šta je Jerkova odgovorila da nije u to uverena.
– To da će odredba važiti za sve, ja vama mogu samo da vam verujem na reč, jer to iz zakona apsolutno nigde ne možemo videti. Nemojte zameriti, odabrala bih da vam ne verujem – navela je Aleksandra Jerkov.

(BILSV, 12. 12. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook