Ne žele svi da budu vojnici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 19. 01. 2019. | Komentara: 0

Ne žele svi da budu vojnici

Novi Sad, 19. januar 2019 - Ovih dana Ministarstvo prosvete je uputilo dopis srednjim školama u Republici Srbiji kojim im nalaže da bi u školskoj godini razredne „starešine“ ili vojne starešine, trebali da fakultativno obrade 11 tema iz vojne obuke i civilne zaštite.

LSV

S tim u vezi, Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća da je avgustu mesecu prošle godine javnost u Srbiji bila šokirana sličnom inicijativom i retorikom kada je na Zlatiboru bio formiran „omladinsko-patriotskom“ kamp u kojem su ruski i srpski ratni veterani držali vojnu obuku deci i maloletnicima. Komparacije radi, tom prilikom organizator kampa i ratni veteran iz Hrvatske Željko Vukelić za NIN je izjavio: „Ne spremamo decu za rat, nego za odbranu. I ministar odbrane Aleksandar Vulin govorio je o potrebi za predvojničkom obukom. Ne možemo biti sigurni da nas neko neće napasti, a u ratu prvo stradaju nespremni i nemoćni“, dodajući da ne dobijaju pomoć od Ministarstva odbrane, osim moralne.

U toj moralnoj pomoći (koja nije odolela ptirisku javnosti za rasformiranje kampa), Ministarstvo odbrane ovaj put se za „predvojničku obuku“ pozvalo na odredbe Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, u kojima se srednjoškolci smatraju kategorijom građana koja treba da stekne znanja i veštine za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja. Ta znanja i veštine treba da budu teme kao što su: kakva je uloga Vojske Srbije u sistemu odbrane zemlje, kako se postaje profesionalni vojnik, vojna obaveza u Srbiji, koji su oblici neoružanog otpora i teme iz oblasti civilne zaštite kako bi se „brusila“ vojnička hrabrost, a ne izgradila svesti o rizicima, opasnostima i posledicama po zdravlje i živote ljudi i životnu sredinu, jer ne zaboravimo da ne žele svi i nisu svi sposobni da budu vojnici.

Zato je i dato da vojsku služe oni koji za to imaju ambicije, spremnosti i interesovanja.   
Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo prosvete da umesto predvojničke obuke i afirmacije vojnog poziva našu decu u školama uče o značaju bezbednosne kulture za život i rad pojedinca, ekonomsku organizaciju i društvenu zajednicu i oblicima opasnosti i mogućim načinima ugrožavanja njihovih života, dobara i životne sredine.

Očekujemo da kod učenika nastavnici razvijaju svest o potrebi unapređenja dobrog upravljanja prirodnim i ekonomskim resursima i da kod njih podstiču privlačnost ove teorije, te da umesto vojne indoktrinacije kod učenika povećavaju atraktivnost čuvanja resursa radi unapređenja održivog razvoja pojedinca i društva.

Naročito zahtevamo da naša deca u školama ovladaju elementima etike, da usvoje međuljudsku toleranciju radi izbegavanja i sprečavanja nasilja i da nauče da poštuju ljudsko dostojanstvo i utvrđeni sistem vrednost, pravila i procedura, kako u zajednici gde živimo tako i u svetu.
    

Predsednik
Stručnog saveta za odbranu i bezbednost i
član Glavnog odbora LSV
Velimir Kovačević




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook