Nekad se od Lutrije Vojvodine izdvajalo za sport

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 05. 12. 2013. | Komentara: 0

Nekad se od Lutrije Vojvodine izdvajalo za sport

NOVI SAD - Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Kristina Meneši je tokom rasprave o Strategiji razvoja školskog sporta u Vojvodini istakla da će poslanici Lige podržati ovaj dokument i navela da se pitanje školskog sporta, zbog svoje kompleksnosti, mora rešavati sistemski i zbog obezbeđivanja neophodne fizičke aktivnosti i zbog uticaja koji sport ima na smanjenje rizičnog ponašanja kod mladih i njihovog razvoja.

LSV

Ona je ukazala da je Zakonom o sportu propisano da učenik, pre nego što pristupi nekom školskom takmičenju ili nekoj vrsti vannastavne sportske aktivnosti, donese uverenje da je zdravstveno sposoban za te aktivnosti. Zdravstveni pregledi su, kako je rekla, neophodni i obavezni za dobijanje takvog uverenja, ali roditelji snose trošak takvog pregleda, što je još jedno opterećenje porodičnog budžeta. Meneši je naglasila da je to očigledno propust republičkog ministarstva koje nije predvidelo mogućnost da država bude ta koja će snositi torškove ovih pregleda, bez obzira na to što svi govore da je sport najbolje sredstvo kojim se mladi mogu odvratiti od maloletničke delikvencije, nasilja, droge...

Kristina Meneši je pozdravila činjenicu da je u Strategiji vidljiva intencija da se učini što veći obuhvat dece i da se ona okrenu sportskim aktivnostima, jer je prevencija jeftinija od saniranja posledica. Ona je ukazala i da u mnogim zemljama nacionalni nivo vlasti finansira vrhunski sport i napomenula da Vojvodina više ni nema mehanizme da bi se time bavila.

- Ranije je AP Vojvodina kroz profit od Lutrije Vojvodine finansirala vrhunski sport. Lutrija Vojvodine je kao i mnogo toga sa vojvođanskim predznakom, ukinuta, a danas je situacija takva da 60 posto profita od igara na sreću ide direktno u budžet Republike Srbije, dok se od preostalog dela jedna petina usmerava u sport. Pri tome, nemamo nekih 30 odsto koje bismo očekivali da se vrati Vojvodini, nego je to daleko manje. Primera radi, to je pošle godine bilo 0,2 odsto. I kada je u pitanju ulaganje u sport, vidimo da je Vojvodina konstantno zakinuta – ukazala je Kristina Meneši.

Ona je pozdravila što će se posle više od 30 godina ponovo organizovati Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine (SOŠOV).

(BILSV, 05.12.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook