Nema uslova za pokrajinske izbore

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 16. 08. 2013. | Komentara: 0

Nema uslova za pokrajinske izbore

NOVI SAD – Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Čobanu istakla je sinoć da je neozbiljno svakodnevno spekulisati o tome da li će biti novih izbora na republičkom ili pokrajinskom nivou.

LSV

Finansiranje nadležnosti APV zavisi od ćefa ministra

- Opterećeni smo time da li će biti izbora ili ih neće biti, a toliko poslova nam stoji nad glavom u ovom trenutku, još nam u susret ide novi budžet za 2014. godinu. Pritom, još uvek nemamo zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine. Brine me to što se po ko zna koji put ispostavilo da finansiranje Vojvodine ne zavisi od poštovanja zakona i ministara koji su položili zakletvu u Narodnoj Skupštini da će poštovati zakon, već od njihovog ćefa da li oni procenjuju dnevno-političku situaciju da je u skladu sa njihovim partijskim načelima ili ne - istakla je Čobanu, dodavši da, kada se priča o novcu koji Republika prebacuje AP Vojvodini, nije reč o sredstvima koja Republika daje Vojvodini, već o delu novca koji se zaradi i proizvede u Pokrajini.

Na pitanje da li bi odluka Ustavnog suda Srbije o neustavnosti nekih odredaba Statuta AP Vojvodine dovela do pokrajinskih izbora, ona je naglasila da to ne bi dovelo u pitanje legitimitet Skupštine AP Vojvodine, jer ona nije definisana Statutom. Kako je rekla, zakoni koji definišu pokrajinske izbore i konstituisanje izvršnih organa Vojvodine nisu tema Statuta. U ovom trenutku, naglasila je Čobanu, ne postoje uslovi za pokrajinske izbore, niti ona vidi da će postojati, bez obzira na razlike koje postoje među koalicionim partnerima na pokrajinskom nivou.

Komentarišući najavu ponovnog protesta, Marinika Čobanu je rekla da bi volela da se on održi, jer bi to bio veliki minus ako bi bio sličan protestu koji je bio proletos pred zgradom Vlade AP Vojvodine. Da je pred zgradom Vlade APV bilo 30.000 ljudi, predsednik SNS Aleksandar Vučić bi helikopterom sleteo na binu, rekla je ona.

Kada će se Deklaracija naći pred poslanicima


Marinika Čobanu, koja je i pokrajinska sekretarka za sport i omladinu, kazala je da je Vlada AP Vojvodine bila prinuđena da Deklaracijom o zaštiti zakonskih i ustavnih prava AP Vojvodine skrene pažnju na sebe. Komentarišući svoj odnos sa republičkom Vladom, ona je ukazala da, uprkos insistiranju, i direktnom i indirektnom, mesecima nije imala komunikaciju sa resornom ministarkom Alisom Marić.

Portparolka LSV je upitala Predraga Matejina iz SNS kada će se Deklaracija naći pred narodnim poslanicima.

- Mene zanima i da li će se sa istom vatrom, uzbuđenjem i, čak, uvredama razgovarati u republičkom Parlamentu na tu temu. Pre više meseci predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je tu Deklaraciju poslao na mnogo adresa i ona se još uvek nije našla na dnevnom redu Skupštine Srbije. Bila sam uverena da će se ona u istoj nedelji naći na dnevnom redu, s obzirom na to koliko je uznemirila srpsku javnost. Međutim, muk je nastao posle toga – istakla je Čobanu.

Ni ova Vlada ne poštuje Ustav

Ona je kazala da je republička Vlada u prethodnom mandatu, čija je okosnica bila Demokratska stranka, kršila Ustav ne vraćajući najmanje sedam odsto budžeta pokrajinskoj Vladi.

- I zbog toga je, na izvestan način, izborno kažnjena na republičkom novou. Deklaracijom se to priznalo. Dakle, to poglavlje se završilo. I prošli put sam rekla, pokažite se u punom sjaju. Zablistajte u svom poštovanju zakona i Ustava i postupite na kraju onako kako prethodna Vlada nije u prethodne četiri godine. Ali vidim da se ni vi niste pomakli sa iste tačke – rekla je Čobanu Matejinu.

Portparolka LSV je istakla da je neizvestan rad Radne grupe za izradu Nacrta zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine, i ponovila te da je nesreća to što se ispostavilo da je njen rad zavisio od jednog ministra i njegovog odnosa prema Pokrajini. Ona je ukazala i da kandidatu za novog ministra finansija, u najmanju ruku, nedostaje političko iskustvo i pitanje je šta će on uraditi kada Dragan Marković Palma od njega zatraži dve žirafe.

Marinika Čobanu je na kraju čestitala atletičarima Ivani Španović i Mihailu Dudašu, koji je i predsednik Saveza za sport AP Vojvodine, na rezultatima koje su postigli na Svetskom prvenstvu u Moskvi, ističući da su oni prvi put ove godine mogli da treniraju i tokom zime, jer su pokrajinski sekretarijat za sport i Vlada AP Vojvodine obezbedili sredstva za zatvorenu atletsku halu.

(BILSV, 16.08.2013)



Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.
Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook