Nije bilo razgovora o učešću u budućoj vladi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 22. 03. 2014. | Komentara: 0

Nije bilo razgovora o učešću u budućoj vladi

BEOGRAD – Još nije bilo nikakvih poziva ni razgovora o eventualnom učešću u novoj Vladi Republike Srbije, a takve kontakte ne očekujem pre nego što bude konstituisan parlament i pre nego što Aleksandar Vučić ne bude zvanično imenovan za mandatara, istakao je danas zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

LSV

Gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a Kostreš je rekao da će se tek kada Vučić bude izneo svoj program i plan Srpske napredne stranke, moći razgovarati o tome da li Liga socijaldemokrata Vojvodine i koalicija u kojoj je, mogu da se slože sa tim programom ili ne.

– Pre toga može da bude nekih kontakata, ali to ne mogu da budu zvanični razgovori. Ne može da dođe do dogovora dok ne vidimo koji su prioriteti nove vlade – rekao je Kostreš.

Zajednički nastup koalicije

On navodi da se LSV i Nova demokratska stranka ne slažu po pitanju nivoa autonomije Vojvodine, ali misli da da će moći da zajednički nastupaju prema SNS.

– Mi ćemo, naravno, pokušati da funkcionišemo kao koalicija, ne bismo ulazili u koaliciju da nemamo zajedničkog interesa da zajedno funkcionišemo. Ukoliko konstatujemo da je to nemoguće, naravno svako će nastupati svojim putem, ali dosadašnje iskustvo mi govori da će to sve biti u redu – rekao je on dodajući da Liga socijaldemokrata Vojvodine zadržava pravo, koje daje i drugim članicama koalicije, da imaju nekakve drugačije stavove.

Zamenik predsednika LSV je dodao da je Liga zadovoljna rezultatima je od 2000. godine nije imala šest poslanika koliko će sada imati. Kada je u pitanju osnivanje sopstvenog poslničkog kluba, Kostreš kaže da je to uvek cilj LSV, ali da će biti razgovora na niovu koalicije, jer Liga nema problem ni da bude u velikom poslaničkom klubu. On je ocenio da je izborni proces praktično bio referendumsko izjašnjavanje za Srpsku naprednu stranku, zbog čega je dobar svaki rezultat koji je omogućio da LSV ima poslanike u Narodnoj skupštini.

Ne odustajemo od svojih principa

Bojan Kostreš je rekao i da se eventualnim pregovorima o vladi može razgovarati o svemu, ako  interesi LSV budu u skladu sa programom nove vlade i ukoliko uopšte stigne poziv za pregvore.

– Najvažnije pitanje za nas jeste ustavna reforma i položaj Vojvodine, s jedne strane. S druge strane ima mnogo tema koje mi želimo da rešimo i mnogo pitanja koja želimo da rešimo, a koja su vezana za dnevni život građanki i građana Vojvodine – rekao je Kotreš.

Podsetio je da se o tim temama govorilo tokom kampanje, a tu su pre svega evropske integracije, građansko društvo, jednaka prava svih ljudi bez obzira na veru, naciju ili poreklo, a za LSV je, prema Kostrešovim rečima, jako važno i da vojvođanski paori ne budu kažnjavani zato što voze priključne mašine, a ne mogu da ih registruju, da deca dobiju na vreme udžbenike na svojim maternjim jezicima kao i da studenti kada završe fakultet ne otkriju da njihova diploma nije u šifrarniku zanimanja.

Govoreći o eventualnoj saradnji sa Ivicom Dačićem Kostreš je rekao da Glavni odbor LSV nije doneo odluku o tome.

– Mislim da ne možemo sarađivati sa onima koji su sve vreme opstruirali evropski put Srbije i sa onima koji su praktično kroz gazdovanje javnim preduzećima i kroz sve ono što su vodili, bili u stvari antiteza onoga za šta se LSV zalaže. Dakle Glavni odbor se još uvek nije o tome izjasnio i nije bilo nijedne zvanične ponude, ali koliko ja poznajem ligašice i ligaše, mislim da će to biti stav – istakao je on.

Stabilnost vojvođanskih institucija


Govoreći o eventualnim vanrednim pokrajinskim izborima, Kostreš je ponovio da se LSV zalaže za to da se omogući funkcionisanje vojvođanskih institucija, te da je to tema o kojoj  prvo želi da razgovara sa aktuelnim koalicionim partnerima u APV.

– Ni na koji način ne zapostvljamo činjenicu da je SNS i u Vojvodini ostvarila dobar rezultat, ali prva stvar je najvažnija stvar - da vojvođanske institucije funkcionišu i da o tome pokušamo da se dogovorimo sa našim koalicionim partnerima. Ukoliko do toga ne dođe, rekonstrukcija Vlade ili neki drugi deo, neka druga aktivnost nije nemoguća, ali nama je prioritet funkcionisanje vojvođanskih institucija – naveo je zamenik predsednika LSV.

– Prvi korak je funkcionisanje institucija, drugi korak jeste i donošenje novog Statuta, stabilizacija pokrajinske administracije. A posle ćemo videti da li su to novi izbori, da li je to redefinisanje odnosa unutar vladajuće koalicije ili nešto treće. Mi smo otvoreni za ta pitanja – rekao je Kostreš ističući da LSV ne preispituje aktuelnu koaliciju u AP Vojvodini.

– Hoćemo da razgovaramo o prioritetima i ako ti prioriteti ostanu jednaki kao što su bili ranije, mi nemamo problem da funkcionišemo sa njima i u budućnosti – istakao je Kostreš.

(BILSV, 22. 03. 2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook