NIS zakida Srbobran

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Ponedeljak, 18. 05. 2015. | Komentara: 0

NIS zakida Srbobran

SRBOBRAN - Opštinski odbor (OO) Lige socijaldemokrata Vojvodine Srbobran upozorio je na konferenciji za novinare da ta lokalna samouprava, u kojoj se nalazi 88 bušotina Naftne industrije Srbije, godišnje trpi štetu od oko 160 miliona dinara zbog nepoštovanja Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

LSVNa konferenciji za novinare, na kojoj su govorili predsednik OO LSV Aleksandar Jojkić i funkcioner LSV Marko Lutkić, ukazano je da taj zakon od 2011. godine predviđa naknadu za eksploataciju nafte i gasa u vrednosti od sedam procenata od ostvarenog prihoda, a da zahvaljujući uredbi Vlade Srbije iz 2013. godine ruska kompanija i dalje plaća tri procenta. Od toga Republici Srbiji pripada 40 procenata, Ministarstvu energetike  i AP Vojvodini po 10, pa lokalnoj samoupravi ostaje  svega 40 odsto.
– Na osnovu toga vidimo da se opština Srbobran svake godine ošteti za oko 160 miliona dinara koji su predviđeni za infrastrukturna ulaganja i podizanje kvaliteta života građana. Ako pogledamo visine rudne rente u zemljama regiona, videćemo da je rudna renta u Mađarskoj 12%, u Bugarskoj 12,5%, u Sloveniji 18% dok je u Rusiji 22%. U Srbiji je niska rudna renta prvobitno pravdana izgradnjom Južnog toka kroz Srbiju. Prošlo je više od tri meseca od kako je zvanično objavljeno da izgradnje Južnog toka nema ništa ali Ministarstvo je od tada nemo na inicijative o povećanju rudne rente. Postavljamo pitanje, da li nama naša zemlja i rudno bogatsvo u njoj zaista tako malo znači – naveo je Jojkić.
Kako prenosi portal www.srbobran.net, funkcioneri LSV su upozorili da pored rudne rente, Srbobran ima problem i sa novim istraživanjima koja NIS započinje, a koja, prema informacijama do kojih je došla lokalna samouprava, podrazumevaju proširenje istražnog polja na skoro celu teritoriju opštine Srbobran.
– Uslediće i proširenje ekploatacionog polja nakon čega možemo očekivati bušenje na svakom koraku rečeno je na konferenciji OO LSV – upozorio je Lutkić. Podsetio je i da se često ne poštuje zakonska odredba po kojoj izvođač ima obavezu da 15 dana pre početka radova obavasti lokalnu samoupravu i rudarskog inspektora, pa da se dešava da se za radove sazna tek kada otpočnu.
– Na nedavno završenom konkursu “Zajednici zajedno 2015.” Nis Gaspromnjeft je dodelio sredstva u iznosu od oko 110 miliona dinara projektima u lokalnim samoupravama u cilju predstavljanja ove firme kao društveno odgovorne. U rezultatima konkursa vidimo da je grad Beograd dobio 20 miliona, Čačak osam miliona, Niš pet miliona, a svi ovi gradovi nemaju ni jednu bušotinu na svojoj teritoriji. Opštine Srbobran i Kanjiža koji se buše i ispumpavaju nemilosrdno, dobili su po pet miliona – naveo je Lutkić.

(BILSV, 18. 05. 2015)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook