Nova gradska vlast uvredila Novosadjane

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 16. 11. 2012. | Komentara: 0

Nova gradska vlast uvredila Novosadjane

NOVI SAD – Potpredsednica Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević istakla je u emisiji „Sučeljavanje“, koja je sinoć emitovana na Radio-televiziji Vojvodina, da zakonski akti definišu da AP Vojvodina ima pravo na zastavu i grb kao svoje simbole, ali da je potrebno da se tačnije definiše uređenje simbola i sankcije ukoliko se oni ne ističu.

LSV

Ona je navela i da će LSV inicirati da se ti propisi urede i da se tačno navede na kojim mestima je obavezno isticanje zastave Vojvodine, kao i gde je to dopušteno, a nije obavezno.

Jedina izvorna nadležnost APV - utvrđivanje simbola

- Zastava AP Vojvodine je izglasana odlukom skupštine APV 27. februara 2004. godine. Za tu odluku je glasalo 79 poslanika tadašnjeg saziva skupštine, a njih 13 je bilo protiv. U tom momentu LSV je imala 23 poslanika. Tako da ne možemo da govorimo o tome da je to bila odluka LSV ili da je to odluka Nenada Čanka koji je predsednik LSV, a koji je u to vreme bio predsednik Skupštine APV – istakla je Sedlarevićeva.
Ona je navela i da je u 183. članu Ustava Republike Srbije, koji je u međuvremenu donet, navedeno da pokrajine imaju pravo da uređuju zastavu i grb, koji su obeležje pokrajine. Prema njenim rečima, ovo pitanje je regulisano i u članu 9. Statuta Vojvodine, a u Zakonu o lokalnoj samoupravu, u članu 91, stav 3, piše da se simboli APV ističu u skladu sa odlukama APV. Sedlarevićeva je naglasila i da Statut grada Novog Sada decidirano navodi i koji organi Grada su u obavezi da ističu pokrajinske simbole. Napomenula je i da je nesvakidašnji kuriozitet to što Vojvodina, kao jedinu svoju izvornu nadležnost, ima utvrđivanje simbola APV,odnosno grba i zastave.

- Za grb AP Vojvodine je decidirano navedeno gde se i na koji način ističe i za pravna lica je propisana sankcija za neisticanje. Kod zastave je ta sankcija izostavljena i to jeste nešto što bi trebalo izmeniti u Odluci o zastavi APV. Takođe, ono što mi iz LSV smatramo da bi trebalo promeniti jeste i zakon koji uređuje isticanje simbola i obeležja. Jasnije bi trebalo propisati te odredbe da ne bismo dolazili u situacije da kada se promeni vlast, tako se zastava Vojvodine vraća ili skida s jarbola – napomenula je Sedlarevićeva koja je i poslanica LSV u Skupštini AP Vojvodine.
Podsetila je da zastava APV sadrži boje zastave Republike Srbije koje su raspoređene u različitim veličinama, upravo zbog toga da bi se razlikovala od nacionalne. Na pokrajinskoj zastavi se nalaze i tri zvezdice koje simbolišu tri tradicionalne vojvođanske regije – Srem, Banat i Bačku.
Sedlarevićeva je istakla da je simptomatično to što su zastavu AP Vojvodine sa jarbola novosadskih javnih preduzeća prethodne nedelje skinuli samo direktori koji su članovi Demokratske stranke Srbije. Ona je napomenula i da je stav Lige socijaldemokrata Vojvodine da zastava Vojvodine, kada je jednom istaknuta na neki jarbol, ne sme više da bude skinuta, te da svako mora da ima poštovanja za simbol APV, bilo da je to grb ili zastava i bez obzira na to da li ga zakon obavezuje na to ili ne.

Ustav najveći problem APV


Maja Sedlarević naglasila je da su građanke i građani Vojvodine na referendumu glasali protiv Ustava, ali da kao lojalni građani ove zemlje postupaju u skladu sa njim.
- Ustav Srbije je najveći problem AP Vojvodine od njegovog donošenja do danas. To je jedan loš i retrogradan Ustav, po pitanju Vojvodine i po pitanju ljudskih prava to je katastrofalan Ustav. Ono što je činjenica, ukoliko Srbija želi, a ja se iskreno nadam da i dalje većinski želi da uđe u Evropsku uniju, ovaj Ustav će morati da bude promenjen. Ne samo zbog položaja Vojvodine, već zbog toga što ovaj Ustav ne podrazumeva mogućnost decentralizacije zemlje i što je domaće zakonodavstvo i pravni sistem stavljeno ispred međunarodnog, što propisi EU ne dozvoljavaju – istakla je ona.
Sedlarevićeva je ukazala i da AP Vojvodina obuhvata trećinu teritorije Republike Srbije, da trećina stanovništva živi u njoj, da APV puni republički budžet u rasponu od 35 do 55 procenata, a da je Ustavom propisano da Vojvodini pripada najmanje sedam procenata budžeta Republike Srbije. Deo tog novca mora da bude opredeljen za kapitalna ulaganja.
- Od donošenja Ustava, tačnije od budžeta 2007. godine do danas Republike Srbija nije uplatila ni tih sedam odsto AP Vojvodini. Ako pričamo o kapitalnim ulaganjima, do kraja 2011. godine Republika Srbija je ostala dužna Vojvodini preko 60 milijardi dinara, što je jedan godišnji budžet APV. Ili, možemo da kažemo da je to novac za koji smo mogli sami da kupimo Naftnu industriju Srbije – istakla je pokrajinska poslanica.

Nedostatak načelnika policije je gorući problem

Govoreći o nedavnoj proslavi 9. novembra, Danu oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, Maja Sedlarević istakla je da su i 9. novembar i 25. novembar, po Statutu Grada, datumi od zančaja za Novi Sad. Napomenula je da je ove godine, nakon promene vlasti, 23. oktobar, Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu obeležen književnom večeri i dodelom Oktobarske nagrade, a da je 9. novembra u centru grada bila čitava parada sveštenika i vojske. Time su, kako je rekla, vlasti uvredile Novosađane, istoriju i tradiciju antifašističkog Novog Sada.
Na pitanje voditelja da li će Liga organizovati protest pošto Policijska uprava Novi Sad još nije dobila načelnika, Sedlarevićeva je istakla da je to gorući problem grada i da oko tog pitanja postoji koncenzus. Naglasila je da je ona članica Odbora za bezbednost i Saveta za bezbednost AP Vojvodine, te da je u prošlom mandatu svakoj sednici Saveta prisustvovao ministar policije Ivica Dačić.
- Njemu je na svakoj sednici postavljano to pitanje i on je uvek kao razlog nepostavljanja novog načelnika novosadske Policijske uprave davao odgovor: ’Biće, videćemo’. Mislim da je to pitanje za ministra unutrašnjih poslova – zaključila je Maja Sedlarević.

(BILSV, 16. 11. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook