Novi Sad zatrpan smećem i razvaljen

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 16. 10. 2014. | Komentara: 0

Novi Sad zatrpan smećem i razvaljen

NOVI SAD – Novi Sad ne napreduje ni milimetar.  U njega se ništa ne ulaže, a sve što se radi je puko održavanje - ocenio je sinoć predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar.


LSV

On je gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine rekao da je i raskopavanje ulica u oktobru mesecu redovan posao, a ne dodatno investiranje kojim se aktuelna vlast hvalila u predizbornoj kampanji.

Upitao je šta je vlast radila prethodnih deset meseci, kada je čekala septembar i kraj građevinske sezone da počne sa radovima i tako blokirala grad. Predložio je da, ako već među zaposlenima u gradskim preduzećima nema stručnjaka, onda angažuju nekog ko će se iole razumeti u taj posao, pa Novi Sad neće biti blokiran.

Šta je sa departizacijom

Robert Kolar je kazao da su građani cele Srbije, pa samim tim i Novog Sada osiromašili.

- Nema posla, nema privrede, nema razvoja. A što se tiče grada Novog Sada, tu je vrlo jednostavna priča, skočile su cene svih mogućih komunalnih usluga, sve je više otpuštanja, gašenja malih i srednjih preuzeća, industrijska zona maltene ne postoji, a onome ko ne plati komunalne usluge dolaze sudski izvršitelji na vrata – napomenuo je on i istakao da je u ovakvoj situaciji od nekadašnjeg srednjeg sloja dobijen veoma siromašan sloj stanovništva.

Dodao je i da na sve to treba dodati činjenicu da su komunalna preduzeća preopterećena partijskim kadrovima, zapošljavanjem stranačkih aktivista, za čije se plate izdvajaju budžetska sredstva koja su mogla biti uložena u nešto drugo. To je, kako je naglasio, odraz aktuelne novosadske vlasti.

- Moram da podsetim da su i DSS i SNS u predizbornu kampanju ulazile u najvećoj meri sa tezom da će završiti sa partijskim zapošljavanjima, da će se depolitizovani javna i komunalna preduzeća. Građani su jednim delom tu priču prepoznali i dali im poverenje da to urade. Oni to nisu uradili. Mogu da za neka preduzeća kažem da su u septembru 2012. godine predata sa računom na nuli, sa 46 zaposlenih manje nego što su preuzeta 2008. godine, a danas to isto preduzeće ima 136 ili 146 više zaposlenih i 600 miliona minusa – naglasio je Robert Kolar.

On je članove Gradskog veća zadužene za finansije i sport i omladinu Dejana Mandića (SNS) i Predraga Svilara (DSS) pitao šta je novosadska vlast uradila za dve godine koliko je na vlasti, sem što je govorila o tome šta je prethodna vlast uradila.

Posle dve godine se setili rekonstrukcije

- Posle dve godine i stotine i stotine novozaposlenih ste došli na genijalnu ideju - da treba nešto uraditi, da treba rekonstruisati sektor. Ja moram da vas podsetim da gradom ne upravlja nekoliko političkih organizacija kao što su SNS, DSS i SPS. To su stranke. Nego gradom upravljate vi zahvaljujući onima koje ja volim da nazovem pravim imenom, a to su trgovci, nakupci i preprodavici glasova. Ljudi koji nisu izašli na izbore. Vama većinu daje Dinara-Drina-Dunav koja na izbore nije izašla, nego je izašla Romska demokratska stranka. Da vas podsetim da na izbore nisu izašli ni Treća Srbija, nego Dveri i vi imate tri grupacije koje sa po pet-šest posto vas održavaju – ukazao je Kolar i dodao da razume da je ljudima koji se bave finansijama teško da realizuju projekat od tih nakupaca glasova, jer se zna kako funkcionišu.

- Znate i vi. Možda je vama teško da kažete jer ste s njima u koaliciji, ali ja ću da kažem - tako što oni kažu: Važi, podržaćemo projekat. Koliko mi dobijamo, koliko naši projekti za to dobijaju? I to je stalno šibicarenje u krug – istakao je predsednik IO GrO LSV Novi Sad.

Kolar je upitao Mandića i šta je zatečeno nakon rekonstrukcije gradske vlasti koja je bila pre pola godine, zašto su smenjeni direktori, jer građani Novog Sada zaslužuju to da znaju.

Negirao je da je iko ponudio Ligi socijaldemokrata Vojvodine da participira u gradskoj vlasti i istakao da je LSV ušla u radno telo koje je Gradsko veće osnovalo za konsolidaciju javnih i javno-komunalnih preduzeća, ali samo zato što želi da pomogne i kao opozicija, ali da ne može da pomogne sa onima koji SNS-u ne daju da upravlja gradom.

Pitanja za gradsku vlast


Opisujući situaciju u Novom Sadu, Kolar je istakao da je on zatrpan smećem i razvaljen, pa je upitao Mandića da li na službenim škodama imaju roze stakla umesto sivih i crnih.

- Da li vi znate da je na gradskoj deponiji postojao pogon za selekciju otpada, da je on pred raspadom i više neispravan nego ispravan? Da li vi znate da postoje  još dva takva pogona u delovima gde je pola tih delova već pokradeno jer nisu ni stigli da se namontiraju? Da li vi znate da postoje bazeni za oceđivanje otpada, gde je već sledeća faza trebalo da bude korišćenje metana? Sada je to sve zatrpano. Da li vi znate da preduzeća za koja ste vi nakon rekonstrukcije, kao Srpska napredna stranka, preuzeli odgovonost iako ne upravlja vaš kadar njima, opasna po grad? – nabrajao je Kolar i člana gradskog veća zaduženog za budžet i finansije i upitao kako je smanjen dug JKP „Čistoća“ – tako što radnici tri meseca ne dobijaju platu i tako što pretaču motorno ulje iz jednog kamiona u drugi.

- Šta ste zatekli u Gradskom saobraćajnom preduzeću? Da li ova vlast kad se napije razbija i tuče inventar i radnike i zaposlene u „Lisiju“? Da li prethodna ili ova vlast lupa službene automobile, lupa ljude po ulici službenim automobilima? – pitao je Kolar Mandića.

A kada je u afera oko ATP „Vojvodina“, predsednik IO GrO LSV Novi Sad je istakao da će finansijska zamka kad tad doći, a da SNS odlaganjem ili sklanjanjem toga pod tepih neće ništa dobiti, jer je članica Predsedništva Srpske napredne stranke (Maja Gojković) to napravila i sa time naprednjaci moraju da se suoče.

(BILSV, 16.10.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook