Novi zakon o nacionalnim savetima umanjuje pravo manjina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 21. 05. 2014. | Komentara: 0

Novi zakon o nacionalnim savetima umanjuje pravo manjina

NOVI SAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Olena Papuga istakla je danas da nekoliko članova Predloga zakona o izmenama i dopunama zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina unazađuje prava nacionalnih zajednica, zbog čega je ona i podnela pet amandmana na ovaj zakonski predlog.

LSV
 
Brisanje nacionalnih saveta je protivustavno
 
Ona je u skupštinskoj raspravi istakla da se Srbija pravima nacionalnih zajednica samo mogla da se pohvali, jer u regionu ta prava nijedna država nije regulisala tako dobro, ali da se pojedinim članovima novog zakonskog rešenja ta prava ukidaju. Kao primer, Papuga je navela brisanje nacionalnih saveta iz registra, što je ocenila kao protivustavnim. Ukazala je da nigde nije navedeno kako i zašto bi se neki savet brisao, ali i da to znači da će, u slučaju brisanja, ta nacionalna zajednica morati da čeka naredne tri – tri i po godine do izbora novog nacionalnog saveta i u tom periodu neće moći da se afirmiše u obrazovanju, kulturi, službenoj upotebi jezika i pisma i informisanju.
 
Olena Papuga je napomenula i da se dva člana predloženog zakona potiru, jer jedan član predviđa brisanje nacionalnih saveta, a drugi propisuje formiranje privremenog organa. Dodala je i da brisanje nacionalnih saveta nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije.
 
Novac od republike kasni,
pokrajina plaća na vreme
 
- Kod nas ne postoji ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a čuli smo koji je procenat nacionalnih zajednica u Republici Srbiji. Po mom mišljenju, to ministarstvo je neophodno pogotovo što se poneke nacionalne zajednice još uvek boje da se upišu u posebne biračke spiskove. Kao da država na nacionalnim manjinama nekako štedi – ocenila je narodna poslanica LSV i dodala da ni Savet za koordinaciju nacionalnih saveta, koji je osnovan, nikada nije zaživeo kao institucija.
 
Olena Papuga je negirala da samo Savet nacionalne zajednice Mađara dobro funkcioniše i navela primer Rusina, čiji savet nije stranački obojen kao neki drugi nacionalni saveti, upravo zbog svoje šarolikosti među članovima odlično radi. Ukazala je i na problem učenika Rusina, kojima nedostaje 37 udžbenika za normalno školovanje na svom maternjem jeziku.
 
- Kada je u pitanju finansiranje, sredstva koja dolaze iz republike kasne i smanjuju se, a iz pokrajinskog budžeta dolaze redovno. Probleme u nacionalnim savetima treba drugačije sagledati, a ne reći da jedino jedan nacionalni savet dobro funkcioniše, a svi drugi se svađaju – zaključila je Papuga.
 
Kako se ažuriraju posebni birački spiskovi
 
Narodna poslanica LSV je jednim od amandmana predložila da se zakonski predlog o kom se danas diskutovalo u Skupštini Srbije uvrsti i odrednica da se posebni birački spisak obrazuje pre svakog izbora za nacionalne savete. Ona je u više navrata upitala ministarku za lokalnu samoupravu Kori Udovički na koji se načim ažuriraju posebni birački spiskovi, ali nije dobila odgovor.
 
- Znamo da ga ažuriraju referenti u opštinama, ali tu postoji jako puno nedorečenosti. Nema komunikacije između jedinstvenog i posebnog biračkog spiska. Ako bi u tom jedinstvenom biračkom spisku bio neki odeljak u kom bi pisalo da je ta osoba upisana u posebni birački spisak, a ne i kojoj nacionalnoj zajedenici pripada, to bi na neki način stvarno olakšalo posao referenata u opštinama – rekla je Papuga.
 
Ona je i posebnim amandmanom predložila da se biračko mesto za izbor nacionalnih saveta oformi na najmanje 50 birača, a ne 10, kako je predloženom izmenom zakona. Kako je istakla, ako ostane predlog Vlade, problem će imati seosko stanovništvo, jer će morati da putuje u opštinska mesta, a na selu je uglavnom staračko domaćinstvo.
 
(BILSV, 21.05.2014)
 



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook