O rešavanju problema u APV odlučuju Vojvođani, a ne ministar finansija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 28. 12. 2012. | Komentara: 0

O rešavanju problema u APV odlučuju Vojvođani, a ne ministar finansija

NOVI SAD – Učestvujući u raspravi o Predlogu budžeta AP Vojvodine za 2013. godinu, poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton ponovio je da će poslanička grupa Lige podržati ovaj akt, ali da su ligaši izneli niz primedbi.

Aleksandar Marton

On je napomenuo da usvajanje budžeta u bilo kojoj zemlji znači sučeljavanje mišljenja, te da se ni u zapadnoj Evropi ovaj važan akt ne usvoji za pet minuta.

- Ali, po pitanju budžeta APV moramo da istaknemo da se već godinama unazad vode brojne političke rasprave. Sada imamo situaciju, i to ne samo u ovoj 2012. godini, nego i godinama unazad, da se Vojvodina negira i da ono malo što Vojvodina ima, da i to neko pokušava da zakine. Ova godina je možda ekstreman primer za to, ali je činjenica da je taj odnos prema AP Vojvodini, njenim organima i poslanicima u ovom parlamentu konstantan. Ako se nešto u Republici Srbiji ne menja, to je taj odnos prema Vojvodini – naglasio je Marton.

Ministar finansija će nam dati na kašičicu ako budemo dobri


Poslanik LSV je ukazao da je stav Lige socijaldemokrata Vojvodine po pitanju usvajanja Ustava 2006. godine bio jasan. On je istakao da je Liga praktično jedina politička partija sa sedištem u Vojvodini koja je bila protiv ovakvog antimodernog, antivojvođanskog i antigrađanskog Ustava Republike Srbije, ali da je on prošao, te da se mora poštovati. Naglasio je i da se onda mora poštovati i čuvenih sedam posto, ali da je očito da se to ne čini, te da će Vojvođani imati mogućnost da budu ispoštovani za tih sedam posto ako budu dobri.
- Imamo ministra finanasija koji odluči da nam dâ nešto na kašičicu, ako smo dobri. Postavlja se pitanje, ako ne budemo dobri, da li bi on onda sutra dao 12, sedam ili 15 milijardi dinara za neki projekat. Takav odnos prema Ustavnoj kategoriji, kakva jeste AP Vojvodina, je nedopustiv i mi iz LSV na to nećemo pristajati – istakao je Aleksandar Marton i dodao da će biti više pravnih akcija vezanih za donošenje samog budžeta.

Marton je istakao i da je potrebno razgovarati sa ljudima iz republičkih organa vlasti, Vlade Republike Srbije, ali je upitao da li treba razgovarati sa ljudima koji negiraju Vojvodinu, te da li će se išta pozitivno iz tih razgovora postići za AP Vojvodinu.
- Godine u nazad nam govore da je to jako teško, a pogotovo ova 2012. godina nam je ukazala da se teško može pridobiti neki benefit za našu pokrajinu. Ako se razgovara sa ljudima koji ne žele da saslušaju Vojvodinu, Vojvođane, ljude koji su legitimni predstavnici dva miliona građanki i građana Vojvodine. Oni ni ne razumeju pitanje Vojvodine, ne razumeju našu autonomiju, bez obzira što su i sami pozivali da se glasa za Ustav, koji predviđa da je Vojvodina ustavni entitet – napomenuo je on.

Pomoć potrebna i Plandištu, Kovačici i Odžacima

Marton je ukazao i da očekuje poštovanje od republičkih vlasti, ali je dodao da, znajući kako su radili poslednjih godina, teško da će Vojvodina to i dobiti. Istakao je da je LSV partija koja se poslednjih 20 godina bori za autonomiju AP Vojvodine i jasno ukazuje na to da se Vojvodina mora decentralizovati, jer, kako je rekao, ne sedi sva pamet u Novom Sadu, niti problemi samo postoje u Novom Sadu.

- Tu se vraćamo na tih famoznih 12 milijardi dinara koji jasno govore da je pitanje koliko su se sami Vojvođani, predstavnici vojvođanske vlasti, pitali gde će oni biti uloženi. Tunel kroz Frušku goru jeste važan, ali koliko dobroga od toga mogu imati svi ostali građani AP Vojvodine? – upitao je Marton i naglasio da su isto tako važne i Banatska magistrala i Bolnica u Zrenjaninu. On je ukazao i da predstavnici Vojvođanki i Vojvođana treba da odluče šta je gorući problem koji treba rešiti, a ne ministar finansija koji je iz političke partije koja u Vojvodini nije ni prešla cenzus.

- Mi u ovom trenutku imamo siromašne opštine i u Banatu i u Bačkoj i u Sremu. Ja lično mislim da je tih 12 milijardi bolje bilo uložiti u pokretanje infrastrukturnih projekata u šest najsiromašnijih vojvođanskih opština. A podsetiću da su i Plandište i Kovačica i Odžaci među najsiromašnijim u Republici Srbiji – ukazao je Aleksandar Marton i ponovio da će poslanici LSV podržati predlog budžeta, uz nadu da će Vojvodina imati malo jači glas u narednom periodu.

(BILSV, 28.12.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook