O Velikom ratu i banatskoj vojnoj granici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 22. 03. 2014. | Komentara: 0

O Velikom ratu i banatskoj vojnoj granici

NOVI SAD - Ove godine, brojnim manifestacijama u Vojvodini obeležićemo dva značajna jubileja. Jedan se odnosi na obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata, a drugi na obeležavanje 250 godina od osnivanja Banatske vojne granice, najavio je potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić.

LSV

Uloga Vojvodine u Prvom srpskom ratu


Po njegovim rečima, ti jubileji posebno su važni za građane Srbije i Vojvodine, zbog čega će pokrajinske institucije pokušati da daju značajan doprinos sećanju na te događaje i njihove posledice.

- Na teritoriji Vojvodine nije bilo ratnih dejstava u Prvom svetskom ratu pa je naša uloga u ovom obeležavanju dvojaka: da pokažemo kako je Srbija prolazila u tim okolnostima, s jedne strane, i da prikažemo šta se dešavalo s ljudima u Vojvodini, s druge. Cilj je da opišemo, između ostalog, i šta je bilo s nasilno mobilisanim ljudima ovog podneblja, a šta s dobrovoljcima koji su odavde odlazili u rat - istakao je na konferenciji za novinare Grujić i dodao da Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje posebno apostrofira u obeležavanju ove godišnjice svakodnevi život građanske Vojvodine, pitanje interniraca u logorima i pitanje učešća dobrovoljaca u srpskoj vojsci.

- Obeležavanje jubileja Banatske vojne granice se nadovezuje na prošlogodišnje obeležavanje jubileja 250 godina od osnivanja Šajkaškog bataljona i sa tim u vezi će se slično obeležiti uloga Banata u tom periodu. Ovom prilikom bih naglasio da nas sledeće, 2015. godine, očekuje obeležavanje jubileja od završetka Drugog svetskog rata, dok ćemo 2016. godine na adekvatan način obeležiti 300. godišnjicu Petrovaradinske bitke – naglasio je Slaviša Grujić.

Izložbe, dokumentarni program, naučni skupovi...

Ističući najznačajnije aktivnosti vezane za obeležavanje stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, on je naveo niz dokumentarno- obrazovnih programa Radio televizije Vojvodine, izložbu u Muzeju Vojvodine, Arhiv Vojvodine izdaće knjigu „Zapovedništvo utvrđenog mesta Petrovaradin“, kao i održavanje međunarodne konferencije „Vreme-sećanje- identitet-arhiv“. Osim njih, u programu su izložbe u Narodnom muzeju u Zrenjaninu, Istorijskom arhivu Pančevo, Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici, u Aradu u Rumuniji, Savez Srba organizovaće međunarodni naučni skup „Aradska tvrđava – logor za srpske internirce u Prvom svetskom ratu“, kao i obnovu spomenika preminulim internircima tokom prvog svetskog rata u aradskom logoru. Muzička omladina Novog Sada predstaviće audio i filmsko putovanje kroz globalne pretnje i razaranja pod nazivom „Hronika prvog svetskog rata“. Predavanja će biti održavana u Narodnoj biblioteci u Inđiji i Vrbasu, kao i niz drugih dešavanja, koja će na adekvatan način približiti istorijske činjenice i sećanja na stradale sugrađane. Grujić je istakao i da očekuje da se u obeležavanje godišnjice Prvog svetskog rata uvrsti i nastup Cronos kvarteta iz Sjedinjenih Američkih Država, kao i izložba naših umetnika u bečkom Kunstlerhausu u trajanju od dva meseca.

(BILSV, 22.03.2014)
 



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook