Obeležena godišnjica antifašističkog ustanka

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Nedelja, 07. 07. 2013. | Komentara: 0

Obeležena godišnjica antifašističkog ustanka

NOVI SAD - Povodom 7. jula, Dana ustanka naroda Srbije protiv fašizma, delegacija Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad položila je danas venac na spomenik Svetozaru Markoviću koji se nalazi na Almaškom groblju u Novom Sadu.

LSV

U delegaciji su bili potpredsednik LSV i član predsedništva Gradskog odbora LSV Novi Sad Aleksandar Jovanović, predsednik novosadskih ligaša Aleksandar Kravic, potpredsednik GrO Damir Kondić, član predsedništva GrO LSV Novi Sad Bogdan Kolarski i zamenica predsednice odborničke grupe Lige u Skupštini grada Novog Sada Tijana Milošević.

Aleksandar Jovanović istakao je tom prilikom da, umesto da se aktuelizuju etičke vrednosti antifašizma, vlast danas iz istorije briše stotine hiljada partizanskih boraca, antifašizam se osporava nekim novim zakonima, sudskim procesima rehabilitacije, ali i revizionističkim udžbenicima istorije. Antifašiste, kako dodaje, proglašavaju ubicama, a kvislinge oslobodiocima i „nacionalnim snagama”, stvarajući konfuziju, koja direktno vodi fašizaciji našeg društva.

- Vrlo tendenciozno i sistematski se radi na tome da se faktički uruši značaj antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu koja je postojala na teritoriji tadašnje Vojvodine, Srbije i Jugoslavije. Radi se na tome da se antifašisti izjednače sa mnogim drugima koji to nisu bili, a koji žele sad da se pokažu kao antifašisti, da se pokaže da su svi radili u interesu naroda. Kao i prethodnih godina, želeli smo da polaganjem venca i obeležavanjem ovog veoma važnog datuma istaknemo značaj borbe protiv fašizma, jer je ova zla ideja sve više prisutna u našem društvu kroz različite forme i oblike i protiv nje se svi moramo boriti - naglasio je Aleksandar Jovanović.

Napomenuo je i da je antifašizam bio i jeste univerzalna moralna vrednost, temelj današnje evropske civilizacije, te da nema evropske politike koja može sebi da dopusti poigravanje i relativizaciju vrednosti na kojima se temelji savremeni svet.  

Pre 72 godine, 7. jula, partizani su napadom na žandare, koji su bili u službi okupacionog terora, počeli borbu protiv fašističkih snaga i svih domaćih kvislinških formacija koje su im se stavile na raspolaganje. Ustanak je prerastao u antifašističku i narodnooslobodilačku  borbu, za koju su jugoslovenski partizani stekli poštovanje čitavog slobodnog sveta i podršku saveznika u antifašističkoj koaliciji. Zato se 7. jul obeležava kao Dan ustanka naroda Srbije protiv fašizma.

(BILSV, 07.07.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook