Obnovljeni SOŠOV kreće iz Sombora

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 06. 04. 2014. | Komentara: 0

Obnovljeni SOŠOV kreće iz Sombora

NOVI SAD - Sredinom sedmice održana je prva sesija Organizacionog odbora 7. sportske olimpijade školske omladine Vojvodine, koja će od 14. do 16. maja biti održana u Somboru. Zadatak ovog tela biće, između ostalog, da utvrdi konačnu listu takmičara, te definiše precizne satnice takmičenja, ali i otvaranja i zatvaranja 7. SOŠOV-a, piše današnji Dnevnik.

LSV

– Uslovi za obnavljanje SOŠOV-a nakon četvrt veka pauze stvoreni su usvajanjem u Skupštini Vojvodine, i to jednoglasnim, dakle glasovima apsolutno svih pokrajinskih poslanika, Strategije razvoja školskog sporta. U pitanju je, podsetiću, izuzetno štivo na kojem je velika stručna radna grupa radila više od godinu dana s ciljem poboljšanja nastave fizičkog vaspitanja, ali i reafirmacije školskih sportskih sekcija te unapređenja sistema školskih sportskih takmičenja – kaže za Dnevnik Marinika Tepić, pokrajinska sekretarka za sport i omladinu. Jedan od segmenata Strategije je i povratak SOŠOV-a, nekada najvećeg školskog sportskog takmičenja u SFRJ, čija je deviza zaista bila „važno je učestvovati”. Jer, učesnici tih olimpijada, održavanih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, ne sećaju ih se po osvojenim zlatnim medaljama, pobedničkim postoljima, dobijenim ili izgubljenim utakmicama, nego po druženju i prijateljstvima od kojih su mnoga ostala sve do danas...

Negovanje sportskog duha

– SOŠOV je uvek okupljao puno dece iz cele Vojvodine i kod njih negovao istinski sportski duh. I drago mi je što nam, od prvih najava da će školska olimpijada biti obnovljena, na inicijativu Sekretarijata, Saveza za školski sport i lista „Dnevnik”, listom stižu pozitivne reakcije sa svih strana, često i veoma emotivne. To, naravno, predstavlja i veliku odgovornost, a podrazumeva i ozbiljnu organizaciju 7. SOŠOV-a, prvog nakon toliko godina pauze, kako u pogledu sportske infrastrukture, tako i svih ostalih segmenata, od smeštaja učesnika i brige o njihovoj ishrani do angažovanja volontera – kaže Marinika Tepić.

Konkurs za organizaciju predstojeće školske olimpijade objavljen je upravo u Dnevniku, a tražene uslove, sa razlogom visoko postavljene, od nekoliko zainteresovanih sredina ispunio je samo Sombor. To, međutim – ukazuje resorna pokrajinska sekretarka – ne treba da čudi kada se zna da, recimo, Pančevo, iako grad, nema atletsku stazu!?

– Prosek starosti sala za fizičko u osnovnim školama na području Vojvodine je preko 40 godina i nekima je čak istekla upotrebna dozvola. Nažalost, nemamo dovoljno para da ih sve saniramo u skladu sa našom Strategijom, ali mislim da ćemo do kraja ove godine uspeti da negde trećinu dovedemo u red, što je ipak uspeh – navodi Tepićeva.

– U svakom slučaju, u toku prošle sedmice predstavnici Sekretarijata obišli su Sombor kako bi se uverili u ispunjenost traženih uslova kada su u pitanju sportski objekti, smeštajni kapaciteti, zdravstvena zaštita... I nadam se i očekujem da će predstojeći SOŠOV proteći valjano te da ćemo njime udariti jake temelje za sledeće izdanje, koja bi trebalo da se održi 2018. godine - zaključuje ona.

Poražavajući rezultati istraživanja

Inače, rezultati istraživanja, koja je sprovodio i pokrajinski Zavod za sport, prilično su poražavajuća – pri tome se ne misli samo na gojaznost i krivu kičmu, već na opštu lošu motoriku dobrog dela mlade generacije, pa čak i na povećanje rizika za nastajanje kardiovaskularnih obolenja, koje je itekako povezano sa niskim nivoom fizičke aktivnosti i fizičke kondicije.

– U svakom slučaju, vežbanje ne sme da bude privilegija i socijalna kategorija, već pravo svakog deteta da zdravo odrasta. Zato je, po nama, školski sport pitanje javnog zdravlja a ne olimpijske medalje. Naravno, ova dva cilja se međusobno ne isključuju, naprotiv; jer, što je šira baza sistemskog i kontinuiranog rada sa školskom decom, i potonji rezultati će biti bolji – navela je Marinika Tepić.

(BILSV, 06. 04. 2014.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook