Očekujemo uskoro Radnu grupu za reformu političkog sistema

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 12. 09. 2014. | Komentara: 0

Očekujemo uskoro Radnu grupu za reformu političkog sistema

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš rekao je danas da je i više nego jasno da će na evropskom putu Srbije biti neophodna promena Ustava. On je ukazao i da se posle osam godina vidi da je LSV bila u pravu kada se protivila i tom Ustavu i načinu na koji je donet.

LSV

On je istakao da Liga očekuje da će se predlog Deklaracije o potrebi izmene Ustava Republike Srbije ili donošenja novog Ustava vrlo brzo naći na dnevnom redu Skupštine Vojvodine. Kostreš je za portal Autonomija.info ocenio da je postojeći Ustav takođe i generator brojnih problema koje Vojvodina ima.

- Jedan u moru njih je taj da šest godina nema zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine čije je donošenje propisano Ustavnim zakonom za sprovođenje Ustava. Zato je Srbiji potreban novi Ustav u kojem će Vojvodina imati svoje mesto u skladu sa stečenim pravima i evropskim standardima - poručio je Kostreš.

Zamenik predsednika LSV je rekao da je uz promenu Ustava u Srbiji potreban niz korenitih promena, te da u tom smislu očekuje da u Narodnoj skupštini Republike Srbije uskoro bude formirana Radna grupa za reformu političkog sistema koju je Liga predložila krajem maja. On je precizirao da to podrazumeva izmenu 11 zakona počev od Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o izboru narodnih poslanika, do Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine i Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja.

Kostreš je istakao i da LSV očekuje da cela priča o rekonstrukciji pokrajinske vlasti bude okončana za manje od mesec dana. Istakao je da međusobni odnosi između Lige i Nove demokratske stranke nikada nisu bili bolji nego što su sada.

- Normalno je da postoje teme o kojima nemamo isto mišljenje, jer da ih imamo bili bismo jedna stranka, ali dogovaramo se oko zajedničkih tema i sarađujemo na svim poljima - dodao je Kostreš.
- U tom smislu ćemo i sutra sa defilea 1000 vojvođanskih zastava u Žablju, poslati više nego jasne poruke - rekao je Kostreš.
LSV sutra u Žablju organizuje akciju pod nazivom „Defile 1.000 vojvođanskih zastava“, koja počinje u 11 sati ispred Sportskog centra u tom mestu. 

(BILSV, 12.09.2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook