Čađ glavni zagađivač vazduha u Zrenjaninu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 07. 06. 2012. | Komentara: 0

Čađ glavni zagađivač vazduha u Zrenjaninu

ZRENJANIN – Informacija da je u Zrenjaninu i Elemiru tokom prošle godine izmerena najveća koncentracija sumpor-dioksida, te da je taj gas dominantan izvor zagađivanja životne sredine u Zrenjaninu nije tačna, jer najveći problem stvaraju čestice čađi, istakao je juče načelnikom Odeljenja za poslove zaštite i unapređivanje životne sredine grada Zrenjanina Dejan Jovanov.

LSV

On je u razgovoru sa predsednikom Skupštine grada Zrenjanina Aleksandrom Martonom istakao da koncentracija sumpor-dioksida jeste relativno visoka, ali ne prekoračuje granice koje su predviđene pravilnicima.

– Maksimalna dozvoljena koncentracija od 125 mikrograma po metru kubnom nije prekoračena. Ono što jeste problem u gradu jesu suspendovane mikročestice čađi, poreklom iz saobraćaja i domaćinstava. Merenja su pokazala da od 365 dana prošle godine, za vreme monitoringa vazduha, čak 153 dana je postojalo prekoračenje maksimalne dozvoljene granice, nekada čak i pet puta više od dozvoljenog – upozorio je načelnik Jovanov dodajući da je čađ dominantan i glavni uzrok zagađivanja vazduha u gradu Zrenjaninu. Prema njegovim rečima, načini za rešavanje ovog problema jesu pametni semafori, po uzoru na onaj koji će uskoro biti postavljen kod Elektrotehničke i građevinske škole "Nikola Tesla", izmeštanje teretnog saobraćaja iz grada, poboljšanje uslova javnog prevoza, ali i gasifikacija domaćinstava. Marton je, podsećajući da je dan ranije obeležen Međunarodni dan zaštite životne sredine, ocenio da je svest po pitanju ovog problema i dalje nedovoljno razvijena.

– Propisi u oblasti zaštite životne sredine su dobri, ali pitanje je koliko se oni poštuju, kao i kakva je kaznena politika za njihovo kršenje. Svi zajedno možemo doprineti zdravijoj i čistijoj sredini i kriza ne sme biti izgovor, jer ništa ne košta da se na posao ide biciklom ili pešice, što se već potencira u zemljama Evropske unije – naveo je on. Marton je ukazao da za kratke relacije automobil nije neophodan, kao i da se đubre ne sme bacati na mesta koja za to nisu namenjena, istovremeno pozivajući sve građane da se u subotu, 9. juna, pridruže akciji "Očistimo Srbiju", kojoj će se, kao i prethodnih godina, priključiti i grad Zrenjanin.

(BILSV, 07. 06. 2012.)



Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook