Gradska vlast pod hitno da reši problem uklanjanja uginule stoke

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 03. 02. 2015. | Komentara: 0

Gradska vlast pod hitno da reši problem uklanjanja uginule stoke

ZRENJANIN – Član Izvršnog odbora Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin Stevica Radu ukazao je danas gradskim vlastima na problem uklanjanja uginulih stočnih grla, sa kojim se suočavaju stočari iz Zrenjanina i okolnih mesta. On je na konferenciji za novinare istakao da ligaši zahtevaju što hitniju reakciju i rešenje.

LSV

Naime, postoji niz zakonskih odredbi koje regulišu način držanja domaćih životinja, rad zoohigijenske službe i uklanjanja uginule stoke, ukazao je Radu. Prema njegovim rečima, Zakon nalaže poljoprivrednicima da registruju svako stočno grlo i ukoliko neko ugine, da pozovu veterinara i sačekaju zoohigijensku službu da odnese uginulu životinju. Tada vlasnik grla dobija potvrdu o uginulom grlu, a ukoliko ga sam ukloni (zakopa ili spali), gubi pravo na subvencije.

Poslove zoohigijenske službe u Zrenjaninu obavlja JKP „Čistoća i zelenilo“, čija je obaveza da obezbedi prevoz uginulih grla. Radu je kazao i da su mnogobrojni stočari kontaktirali GrO LSV Zrenjanin, koji su se žalili na neažurnost ovog preduzeća, zbog čega se dešava da leš životinje danima leži u dvorištu domaćina.  Osim neprijatnih mirisa, leševi životinja predstavljaju leglo zaraze i za ostalu stoku i ljude, a sami domaćini su zakonski sprečeni da uklone leševe uginule stoke, naglasio je on.

- Kada, naposletku, služba „Čistoće i zelenila“ dođe, odnošenje naplaćuju po kilogramu grla, pa cena odnošenja jednog teleta koje živo košta 500 evra, iznosi gotovo 200 evra. Zrenjanin nema kafileriju za ovu vrstu otpada, niti hladnjaču za njegovo skladištenje, mada je to zakonska obaveza. Uginula stoka se vozi još 130 km dalje, za Sombor – kazao je Stevica Radu.

- Tražimo od gradskih vlasti da reše pomenute probleme i na taj način pokažu da brinu o paorima i van izborne kampanje. Zatim, tražimo da se služba za odnošenje učini efikasnom - da se uginulo grlo odnese istog dana kada se dobije prijava; da se cena odnošenja prilagodi vremenu u kojem živimo, a da se troškovi prevoza uginulih grla do dalekog Sombora i natrag preusmere u proširenje kapaciteta postojeće kafilerije – zaključio je on.

(BILSV, 03.02.2015)




Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook