Jovanov: Polovina žena trpi nasilje u porodici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 25. 11. 2014. | Komentara: 0

Jovanov: Polovina žena trpi nasilje u porodici

ZRENJANIN – Predsednica Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Zrenjanin Branislava Jovanov podsetila je da se danas obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i da počinje globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

LSV

Ona je pozvala sve građane i građanke da shvate šta znače izbori i šta znači cena izbora, dodavši da je cena koju plaćamo izborom potpuno nesposobne vlasti užasavajuća.
 
Za tri godine 96 žena žrtve porodičnog nasilja
 
- U poslednje tri godine, u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 96 žena. Prema statistikama, preko 50 odsto žena trpi svakodnevno nasilje. Svaki komentar je suvišan.  Tragediju žena u današnjoj Srbiji pogoršava činjenica i istovremeni paradoks - da najveći rezultat u sprečavanju nasilja nad ženama nije učinila država i njena Vlada i institucije, već televizijska stanica – istakla je Jovanov na konferenciji za novinare i dodala da Fond B92 promoviše izgradnju Sigurnih kuća za žene koje su žrtve nasilja i da je jedna od desetak izgrađenih baš u Zrenjaninu. Ona je ukazala i na činjenicu da u nekoj od Sigurnih kuća svakog dana oko 50 žena potraži spas i sklonište.
 
Jovanov je podsetila da je borba za prava žena jedan od osnovnih političkih stavova LSV, te da je 2011. godine, na inicijativu LSV, izmenjen predlog Zakona o izboru narodnih poslanika, čime je omogućeno da žene budu zastupljene u parlamentu minimum 30 odsto od ukupnog broja poslanika. Na taj način je LSV političkim sredstvima, sa svega pet od 250 poslanika u Skupštini Srbije, omogućila ženama svih političkih opcija da se bore za prava i interese žena uopšte.
 
Cenu plaćamo na izborima
 
- Današnja država ne gradi institucije, već se bavi politikanstvom, otimanjem vlasti zarad same vlasti, bez ikakve ideje kako urediti državu. Žrtve takve politike su prvo oni najslabiji - deca, žene i stari. To sve više osećamo na svojoj koži. Napredna vlast je trudnicama i porodiljama ukinula naknade, deci su ukinuti besplatni udžbenici, a penzionerima su smanjene penzije za koje su odvajali od zarade ceo radni vek. Zemlja se sistematski uništava i rasprodaje, stotine hiljada radnika je ostalo bez posla, dinar rapidno gubi vrednost, plate se smanjuju, porezi i cene neprestano rastu, nema nijedne investicije – naglasila je Branislava Jovanov.
 
Predsednica IO GrO LSV Zrenjain je napomenula da je vlast, koja je za samo dve godine napravila takvu atmosferu, odgovorna i za posledicu takve katastrofalne politike - rapidno povećanje nasilja među ljudima, pogotovo mladima, o čemu nas užasavaju svakodnevne vesti u medijima. Ponovo su najveće žrtve deca i žene.
 
- LSV poziva sve građane i građanke da shvate šta znače izbori i šta znači cena izbora. LSV smatra da je cena koju plaćamo izborom potpuno nesposobne vlasti užasavajuća. Kao što smo pokazali da sa samo 5 poslanika možemo izboriti političku slobodu svim ženama u parlamentu, tako ćemo nastaviti da pokazujemo da, iako slabiji i manji, imamo ideje, ljude i znanje, da kroz političku borbu ostavljamo jasne i merljive tragove u izgradnji boljeg društva  - zaključila je Branislava Jovanov.
 
(BILSV, 25.11.2014)



Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook