LSV dala više od 150 predloga u Skupštini grada Zrenjanina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 21. 12. 2012. | Komentara: 0

LSV dala više od 150 predloga u Skupštini grada Zrenjanina

NOVI SAD – Odbornici i odbornice Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina veoma su aktivno učestvovali u radu današnje sednice lokalne skupštine.

LSVOni su sa preko 150 predloga za dopunu dnevnog reda imali glavnu reč od početka sednice, odnosno od 10 časova, pa sve do 19 časova uveče. Današnja sednica Skupštine prekinuta je nakon izglasavanja dnevnog reda, a nastavak se očekuje sutra.

Informacije o radu funkcionera i preduzeća

Ligaši i ligašice tražili su informacije o radu funkcionera grada Zrenjanina, njihovim platama, službenim putovanjima, ali i o problemima sa kišnom kanalizacijom, autobuskim stajalištem, funkcionisanjem grada za vreme vanredne situacije. Odbornička grupa LSV u zrenjaninskoj Skupštini inicirala je da Zrenjanin i ove zime dobije klizalište, izgradnju eko česmi u svim mesnim zajednicama. Upitano je i za sudbinu svih radnika koji su ostali bez posla zbog zatvaranja zrenjaninskih preduzeća.

Predsednik Odborničke grupe Dejan Čapo, u nizu predloga, pitao je za odgovore o vanrednoj situaciji koja je proglašena nakon nedavnih snežnih padavina, kao i koliko je izuzetno loše stanje u gradu tih dana koštala građane Zrenjanina. On je ocenio da faktor iznenađenja, koji je jedan od zakonskih uslova za uvođenje te situacije, nije opravdan, jer je i Republički hidrometeorološki zavod najavljivao padavine nedeljama unapred, a da sneg u decembru ne sme biti neočekivan. On je podsetio i da su vremenske prilike u februaru prošle godine bile mnogo gore, pa je ipak sve u gradu nesmetano funkcionisalo. Njegovi predlozi uključivali su i zahteve za informacijama o tome koliko je vozila „Vojvodinaputa“ i JKP „Čistoća i zelenilo“ , ali i privatnih firmi bilo angažovano u čišćenju snega. Čapo je pitao i koliko je građana tih dana povređeno ili ostalo zavejano na putu, kao i o snabdevenosti grada i naseljenih mesta osnovnim životnim namirnicama, ali i o tome kako je u toj situaciji funkcionisalo grejanje u gradu. Sve predloge i sugestije odbornici vladajuće koalicije su odbili i ignorisali, ne mareći za interese Zrenjaninki i Zrenjaninaca.

Predlozi odbijani po automatizmu

- Koalicija na vlasti je ponovo demonstrirala političku silu. Predlozi su se odbijali po automatizmu, samo zbog toga što su dolazili od strane opozicije, i nije bilo bitno što su se oni ticali kvaliteta života Zrenjaninaca. Većina tih predloga se tiče naših sugrađana, koji ne smeju biti žrtva politike koju sprovode oni koji trenutno imaju mogućnost da izglasaju te predloge i reše probleme, ali to odbijaju da učine - izjavio je Dejan Čapo, koji je za skupštinskom govornicom upozorio na grubo kršenje Ustava Republike Srbije, koji garantuje autonomiju AP Vojvodine, jer se iza članova predsedništva nije, pored republičke, nalazila i pokrajinska zastava.

Čapo je rekao i da su odbornice i odbornici Lige danas dokazali da mogu biti veoma konstruktivni za skupštinskom govornicom,  da imaju mnogo toga da kažu, kao i da su im interesi građanki i građana uvek na prvom mestu. On je istakao i da će se ligašice i ligaši svim pravnim mehanizmima boriti  protiv nasilnog uzimanja odborničkih mandata.

- Usprotivićemo se  tome ozbiljno, poštujući sve pravne okvire i demokratske norme. Svi Vi koji budete glasali za nasilno uzimanje mandata, bićete deo sramote ovoga grada. Razmislite pre nego što budete glasali. Ne poštujte stranačke dogovore, glasajte po sopstvenoj savesti, poštujte, ne Vaša i Kaurića, već sebe, jer sutra Vi možete biti u njihovoj koži – poručio je predsednik Odborničke grupe GrO LSV Zrenjanin.

Prekršena i manjinska prava

Današnje zasedanje obeležilo je i to što je odborniku Tiboru Vašu u nekoliko navrata bilo onemogućeno prevođenje izlaganja, koje je bilo na njegovom maternjem jeziku. Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Zrenjanina najavila je da će se zbog toga obratiti Evropskoj komisiji i OEBS-u jer takav presedan još nije zabeležen u parlamentarnom životu Zrenjanina i predstavlja skandal i kršenje ljudskih, a pre svega i manjinskih prava.

Ligaši i ligašice su zaključili da o namerama zrenjaninske vlasti prema pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica i više nego dovoljno govori i činjenica da su odbornici vladajuće koalicije odbili sve predloge koji su se ticali ostvarivanja manjinskih prava u gradu Zrenjaninu.

(BILSV, 21.12.2012)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook