Novi Sad se voli na mnogo imena

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 23. 01. 2013. | Komentara: 0

Novi Sad se voli na mnogo imena

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine nikada nije bila protiv ćirilice u Novom Sadu, ali jeste protiv silovanja Novog Sada ćirilicom. Bolje da je sadašnja vlast kupila jedan novi autobus nego što ćirilizuje ove stare.

LSV

Taj fini balans, koji se vekovima u Novom Sadu stvara između različitih imena ovog grada, različitih jezika, različitih pisama, za četiri meseca se ruši na jedan potpuno nepotreban način – rekao je funkcioner Gradskog odbora i član predsedništva LSV Aleksandar Kravić u današnjoj akciji kojom je Liga nastavila da insistira na ravnopravnoj upotrebi ćiriličnog i latiničnog pisma u Novom Sadu.

Vlast nema odgovor na ozbiljne, komunalne probleme

Nakon što su nazivi nekoliko gradskih institucija i preduzeća osvanuli na ćirilici, a potom su na ovo pismo prebačeni i putni pravci na displejima autobusa JGSP „Novi Sad“, gradski čelnici ističu da je normalno da svi građani Srbije znaju ćirilicu, a Kravić kaže da problem nije u tom ili latiničnom pismu, jer se ovde vekovima koriste oba pisma.
- Ali, ako se nešto natura, silom nešto sprovodi, onda to stvara podele. To Novom Sadu nije potrebno jer odmah stvara ružnu sliku i poruku tim stranim investitorima, za koje su se busali sadašnji čelnici gada u pravoslavna prsa da će ih već sutra dovesti. A nema ih. Vlast nema odgovore na ozbiljne, komunalne probleme, kao što su šta ćemo kad ponovo padne sneg, već baca kosku time što se bavi podelama među građanima time što gura određene ideje i način na koji se sprovode Novom Sadu potpuno strane – istakao je on.

U Novi Sad ne dolaze samo Rusi i Bugari

Kravić je ukazao da je upotreba samo ćirilice potpuno nepraktična i zbog toga što to pismo neće razumeti nijedan stranac koji poseti naš grad, jer je pretpostavka da nam neće dolaziti samo Rusi i Bugari. Dodao je i da je potpuno normalno da u Čačku sve table i oznake budu na ćirilici, jer je istorija tog dela Srbije takva, ali da je to nije slučaj i sa Novim Sadom.

LSV

- Zbog toga smo za čelnike grada napravili jednu nalepnicu koju ćemo im predati. Na njoj piše: „Novi Sad se voli na mnogo imena“. Nemojte zaboraviti, naš grad ima četiri naziva – Újvidék, Neusatz i Neoplanta. To nije slučajno. Ovde su živeli različiti ljudi, različitih nacija i pisali su različitim pismima, ali su našli načina da se dogovore i da naprave neki balans među svima nama – istakao je Kravić. Nalepnice nemaju nikakvo stranačko obeležje i izrađene su u dovoljno primeraka da mogu bili zalepljene na svim gradskim autobusima u Novom Sadu.

Ispravićemo nepotrebno stvorenu podelu

Odgovarajući na pitanja novinara, funkcioner GrO LSV Novi Sad je rekao da bi table sa nazivima ulica trebale da budu ispisane i ćirilicom i latinicom, jer to jeste tradicija ovog grada.
- Kada budemo došli na vlast trudićemo se da takve stvari ispravimo, ukoliko ovakva i sadašnja vlast bude insistirala na ćirilizaciji Novog Sada. Potpuno nepotrebno je ovo stvaranje podela, ali je to skretanje pažnje sa suštinskih problema koje ova vlast ne može i ne ume da reši – zaključio je Aleksandar Kravić.

(BILSV, 23.01.2013)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook