Otvoreno pismo zbog neregularnosti na izborima za Savete MZ

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 26. 02. 2013. | Komentara: 0

Otvoreno pismo zbog neregularnosti na izborima za Savete MZ

LSVNOVI SAD – Izvršni odbor Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad uputio je danas otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, predsedniku Skupštine grada Novog Sada Siniši Seviću, v.d. načelniku Policijske uprave Novi Sad Stevanu Krstiću, Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, Agenciji za borbu protiv korupcije i CeSID-u u kojem ukazuju na neregularnosti koje su pratile izbore za Savete Mesnih zajednica održane u nedelju 24. februara. Kompletno pismo pročitajte u nastavku:



Poštovani,

Građani koji su učestvovali na izborima proteklog vikenda, obavestili su nas da su podneli žalbe na regularnost izbora za mesne zajednice u Kisaču, Kovilju i Južnom Telepu.

Budući da smo i mi kao politička stranka pratili proces izbora, smatramo da su ti ljudi u pravu i da je neophodno da Vam se obratimo ovim pismom.

Nepostojanje biračkog spiska u sve tri mesne zajednice, zatim nedostatak čitača čipovanih ličnih karata na pojedinim biračkim mestima i paušalno upisivanje adrese birača, te otezanje sa prebrojavanjem glasova samo su mali deo brojnih zamerki na sam tok izbornog procesa.

Želimo da verujemo da će institucije, u čijem je opisu posla  praćenje regularnosti i zakonitosti izbornih procesa uvažiti ove zamerke i ponoviti glasanje i da neće prosto ćutke preći preko ovih  krucijalnih zamerki koje zadiru u samu srž izbornog prava građana i izbora uopšte.

Sa druge strane, u nedelju je u Kovilju, Kisaču i Mesnoj zajednici Južni Telep ponovo izbilo na videlo svo urušavanje i gubljenje smisla bilo kakvih izbora u Novom Sadu.

Pojedine stranke su i za ove izbore dovozile autobuse aktivista u ta mesta da izvlače ljude na birališta. Birače su ispred glasačkog mesta saletale grupe stranačkih aktivista, a neki su im i agresivno gurali papiriće u ruke, otvoreno sugerišući za koga da glasaju. Naokolo su bili parkirani automobili javnokumunalnih preduzeća.

Sumnjivci su glas plaćali novcem, uljem, brašnom i još koječime, a sve to nadzirali nekakvi namrgođeni momci iz prikrajka.

Je li to sloboda izbora?

Već u martu i aprilu će biti mnogo više izbora za savete mesnih zajednica u Novom Sadu. Šta će se onda tek dešavati?

A šta možemo očekivati kada budu lokalni, pokrajinski ili neki drugi izbori?!

Tuče? Krvoprolića?

Pozivamo Vas da ličnim angažovanjem pomognete da ovakva praksa prestane i da izbori u Novom Sadu, počev od narednih izbora za savete mesnih zajednica, ponovo budu izbori na kojima odlučuju građani, a ne siledžije i manipulanti.

Sigurni smo i da bi u tome puno pomoglo, kada bi se konačno saznao epilog optužbi koje su za izbornu krađu, pre manje od godinu dana Srpska napredna stranka i Demokratska stranka Srbije iznosile na račun svojih današnjih koalicionih partnera.

Ostanu li te optužbe nerasvetljene, svaki izbori gube smisao i biće poslata poruka da su kupovina glasova, ucene i prekrajanje izborne volje građana legitiman put ka vlasti.

Spomenuti ekscesi postaće sastavni deo svih narednih izbora. Nepotkupljivi birači će ostajati kod kuće, a gradom će upravljati onaj ko nabavi dovoljno novca, ulja, brašna i sumnjivih tipova.

U Novom Sadu se to, po svoj prilici, već i dešava.

Izvršni odbor
Gradskog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi Sad

 

(BILSV, 26. 02. 2013.)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook