Pančevci obeležili rođendan Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 04. 05. 2013. | Komentara: 0

Pančevci obeležili rođendan Vojvodine

PANČEVO – Povodom 165 godina formiranja velikog Vojvodstva – Srema, Banata, Bačke i Baranje, predstavnici Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine položili su venac na spomenik vojvode Stevana Šupljikca, na platou ispred Gradske bolnice.

LSVTog 3. maja 1848. godine, na Majskoj skupštini, proglašena je današnja Vojvodina, a Stevan Šupljikac je proglašen za vojvodu, ukazao je juče potpredsednik Gradskog odbora LSV Pančevo Jovica Petrovački.

– Svaki grad i opština, svi imaju svoje dane i datume koji su uzeti za dane kad su nastali, jedino je nekako igrom slučaja, pod tepih bačen ovaj vrlo značajan istorijski datum za Vojvodinu. Ovo je 165. godišnjica postojanja Vojvodine, odnosno Dan Vojvodine. Treći maj će, što se tiče Lige socijaldemokrata Vojvodine, biti zvanično uvršten kao datum proglašenja velikog Vojvodstva –  rekao Petrovački. Predsednik omladine Gradskog odbora LSV Pančevo Vladan Keljević postavio je pitanje koliko današnja omladina zna ko je bio vojvoda Stevan Šupljikac i šta se zapravo desilo te 1848. godine.

– Uvek postoje neke istorijske činjenice i događaji koji se poturaju pod tepih, jer to iz nama nepoznatih razloga, nekome odgovara. Međutim, Liga socijaldemokrata Vojvodine će se uvek truditi da da na važnosti i znčaju svim tim istorijskim činjenicama i događajima, koji su se desili na prostoru današnje AP Vojvodine, a kroz istoriju su imali veoma važan uticaj na nju – kazao je Vladan Keljević. Petrovački je najavio da će Liga socijaldemokrata Vojvodine svake sledeće godine, 3. maja, obeležavati Dan Vojvodine, kako u Pančevu, tako i u ostalim delovima Vojvodine.

(BILSV, 04. 05. 2013.)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook