Pobeda nad fašizmom je pobeda civilizacije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 10. 05. 2016. | Komentara: 0

Pobeda nad fašizmom je pobeda civilizacije

ZRENJANIN - Dan pobede nad fašizmom jedan je od temeljnih datuma u savremenoj istoriji. Pobeda nad fašizmom predstavlja pobedu civilizacije nad zverstvima politike krvi i tla, saopštio je danas Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin.

 

 

 

- Bez 9. maja 1945. godine, ne bi bilo ni Evrope kakvu danas poznajemo. Nažalost i danas, 71. godinu posle pobede, Evropa nikako da se oslobodi prisustva ideja desnog ekstremizma. Naš kontinent je preplavljen političkim pokretima koji za osnovu svog delovanju uzimaju mržnju prema svemu što je drugačije, a političke partije ekstremne desnice u Evropi dobijaju sve veće poverenje građana – ističu zrenjaninski ligaši.

 

LSV podseća da i u Srbiji deluju takve organizacije, a neretko se mogu čuti i jasne poruke mržnje i ekstremizma od pojedinaca iz političkih partija ekstremne desnice, koje su se, nažalost, ponovo pojavile u Narodnoj skupštini Srbije.

 

- Ovom prilikom podsećamo i na istorijski revizionizam, koji baštine mnogi u Srbiji. Veličaju se kvislinzi i pokreću procesi za rehabilitaciju osuđenih ratnih zločinaca. Država retko reaguje na pojavne oblike ekstremizma, a čak i kada reaguje procesi predugo traju, a kazne su sramotno niske. Napominjemo i da su spomenici posvećeni antifašističkoj borbi u Zrenjaninu u veoma lošem stanju i predstavljaju sliku odnosa prema antifašizmu – napominje se u saopštenju.

 

GrO LSV Zrenjanin smatra da država mora učiniti više tako što će kroz obrazovni sistem posvetiti veću pažnju ideji tolerancije i stalnog ukazivanja na pogubnost svih oblika ekstremizma.

 

- Bez kvalitetnog obrazovanja naši mladi sugrađani, veoma lako mogu postati meta ekstremstičkih grupacija, koje imaju plodno tlo u danima ekonomskih kriza. Takođe, smatramo da državni organi se smeju ostajati nemi i moraju strogo kažnjavati svaki govor mržnje, svako pozivanje na nasilje, netoleranciju i diskriminaciju. Evropa je tridesetih godina ćutala i nacizam je narastao. Evropa je 1945. godine pobedila. Danas se ne sme ćutati! Zlo se ne sme ponoviti! – zaključuje se u saopštenju Gradskog odbora LSV Zrenjanin.

 

(BILSV, 10.05.2016)




Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook