Prijave zbog zloupotrebe ovlašćenja u Novom Sadu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 02. 12. 2015. | Komentara: 0

Prijave zbog zloupotrebe ovlašćenja u Novom Sadu

Gradski odbor LSV Novi Sad u proteklih dvadesetak dana iscrpeo je sve zakonske mogućnosti u pokušajima da prikupljanje potpisa za referendum o prodaji poljoprivrednog zemljišta strancima sprovodi po kancelarijama mesnih zajednica u gradu, a zbog ponašanja gradske vlasti, koja mesne kancelarije tretira kao stranačke prostorije, biće primoran da preduzme dalje korake kako bi bez smetnji mogao da sprovodi svoje ustavno pravo, upozorio je danas potpredsednik LSV i član predsedništva GrO LSV Novi Sad Aleksandar Jovanović.

LSV

Na konferenciji za novinare, Jovanović je istakao da će Predsedništvo Gradskog odbora LSV Novi Sad razmatrati mogućnost podnošenja krivičnih prijava protiv svih koji su u ovom slučaju zloupotrebljavali svoje položaje.
– To znači članova Saveta MZ, predsednika Saveta mesnih zajednica koji nam nisu dozvolili korišćenje, protiv cele Uprave Grada Novog Sada, protiv Komunalne policije, protiv gradske vlasti i protiv gradonačelnika. Ova svinjarija se više ne sme dešavati. Naše je pravo i pravo građana da to rade, a da li ćemo mi skupiti potpise, kako, da li će biti referenduma i kakav će biti rezultat referenduma, to je naša stvar. A ne njihova da nas opstruiraju i nema apsolutno niko pravo da zloupotrebljava svoju funkciju u stranačke interese – istakao je Jovanović.

Tišina i opstrukcija

Kako je objasnio, Gradski odbor LSV Novi Sad je još 12. novembra poslao dopis Gradskoj upravi za opšte poslove, sa molbom da u svih 46 mesnih zajednica bude omogućeno da tri dana nedeljno, petkom, subotom i nedeljom, po četiri sata aktivisti Lige budu u tim prostorijama i da građani koji budu pozvani tu dođu i daju svoj potpis. Razlog je, kako je naveo, taj što je hladno vreme, što pada kiša pa je objektivno teško prikupljati potpise na otvorenom prostoru.
– Istog dana smo dobili odgovor od v.d. načelnika Borivoja Dunđerskog gde se on, faktički, oglušio na naš zahtev i mogućnost da koristimo mesne zajednice. Rekao je da će proslediti Savetima mesnih zajednica koji upravljaju njima. Moram podsetiti da Gradska uprava za opšte poslove, čiji je on načelnik, vodi različite poslove koji su određeni Odlukom o gradskim upravama Grada Novog Sada, između ostalog, vodi mesne zajednice, mesne kancelarije, zatim biračke spiskove i tako dalje – rekao je Jovanović. Dodao je i da je, s obzirom da je Dunđerski doktor pravnih nauka, trebalo da mu bude jasno da je zloupotrebio svoj položaj. Potpredsednik LSV dalje navodi da je Gradski odbor čekao odgovore od Saveta mesnih zajednica, a kada nisu stigli, pisao je svakoj MZ ponaosob.
– Sem par izuzetaka koji su nam omogućili korišćenje prostorija MZ, čije odluke pozdravljamo je rade u interesu svih građana a ne partija na vlasti, ogromna većina je to odbila. Odbili su u tom smislu što se nisu ni oglasili niti su se javili na naše telefone. Mi smo zatim pisali svakoj mesnoj zajednici pojedinačno, tražili smo da nam kažu koji dan, u koliko sati, ali i dalje nismo dobijali odgovore. Neki su rekli kako ne postoji kvoruma, a verovali ili ne, neki su koristili dečje trikove pa se nisu javljali na telefon ili kada čuju ko je spuste slušalicu – rekao je Jovanović.

Komunalna policija u službi opstrukcije

Naredni korak bio je zahtev Upravi za komunalne delatnosti da se dozvoli prikupljanje potpisa ispred prostorija mesnih zajednica, na ulici, na javnom prostoru.
– Kao rezultat toga dobili smo da su komunalni policajci dolazili na mesta gde su naši aktivisti bili i terali ih sa tih mesta bez apsolutno ikakvog obrazloženja i zakonskog utemeljenja. Čak je bilo komentara u smislu „dobro je, tu ste, dato nam je naređenje da vas uklonimo, da vas oteramo da ne prikupljate potpise“ – naveo je potpredsednik LSV. Dodao je da je time iscrpljena svaka zakonska mogućnost da se potpisi prikupljaju po mesnim zajednicama, ali da Liga neće odustati.
– Želeli smo to da radimo u mesnim zajednicama, jer su mesne zajednice kancelarije koje pripadaju svim građanima Novog Sada. Mesne kancelarije nisu, kao što je vlast u Novom Sadu shvatila, stranačke prostorije – kazao je Jovanović dodajući da prikupljanje potpisa nije nekakva stranačka stvar već je ustavno pravo građana Republike Srbije da prostorije koriste za različite namene, pa makar to bilo i za prikupljanje potpisa čiji se cilj kosi sa željom da se i poslednji resurs koji imamo rasprodaje i poklanja.
– Ovo sve govori u prilog tome da je LSV još jednom učinila pravu stvar, da radi pravu stvar, da je na dobrom putu, da se vodi ispravnim vrednostima. Ovo je još samo jedno priznanje od strane onih koji očigledno nešto kriju, da smo mi uboli tamo gde je očigledno bolno i gde neko ne želi da se nešto priča – rekao je Jovanović.

Nezabeležen slučaj u istoriji

Jovanović je podsetio i da je on, kao predsednik Skupštine Grada Novog Sada u periodu od 2008. do 2012. godine, kao svoju nadležnost imao i navedene zahteve, te da je u tom periodu imao neograničen broj zahteva za korišćenje Plave sale, Velike skupštinske sale, drugih prostorija Skupštine grada, drugih prostorija mesnih zajednica i da samo u jednom slučaju nije dozvolio da se one koriste.
– Tad sam zabranio jer je u pitanju bila organizacija koja je bila zabranjena zakonom. Ova zloupotreba i taj stepen iskorišćavanja javnih resursa je nedopustiv. Ovo nikada nije postojalo u Novom Sadu, u proteklih 25 godina od kada postoji višestranački sistem – upozorio je Jovanović. Istakao je i da je ogromno interesovanje građana za ovu inicijativu, ne samo u Novom Sadu, već širom Vojvodine, zbog čega očekuje da će neophodan broj potpisa biti sakupljen.
– Kako budu građani rekli svoje mišljenje, tako će biti. Ali važno je da građani o ovako osetljivoj i važnoj temi učestvuju i da imaju svoj glas. Ovo ne može da bude odluka nekog ministra, ovo ne može da bude odluka čak ni vlade ni republičke skupštine – zaključio je Aleksandar Jovanović.

(BILSV, 02. 12. 2015)



Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.
Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook