Probleme Vojvodine treba sistemski rešavati

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 21. 05. 2013. | Komentara: 0

Probleme Vojvodine treba sistemski rešavati

NOVI SAD - Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine i odbornik u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton podsetio je danas da su poslanici pokrajinskog parlamenta ubedljivom većinom glasova usvojili Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

LSV

Vojvodina ponovo na udaru

On je na današnjoj konferenciji za novinare zrenjaninskog odbora LSV rekao da su događaji poslednjih nedelja, pre svega, u Novom Sadu, isuviše ličili na devedesete godine, a da je oštra retorika političkih aktera desnice pokazala da je Vojvodina ponovo „na udaru“.

- Tekst Deklaracije, na početku, ipak, pomalo nevešto i na brzinu uvršten u proceduru, bez konsultacija sa političim partnerima, doživeo je kvalitetne promene i tako osnažen  dobio je širu podršku. Prihvaćen je važan amandman LSV, koji ukazuje na istorijske osnove autonomije -  istakao je Marton, napominjući da je četiri petine poslanika vojvođanskog parlamenta reklo „da” ovom dokumentu.

- Pre glasanja jasno su se iskazale razlike u vrednosnim opredeljima aktera političke scene u Vojvodini. Ligaška orijentacija je jasna - autonomija, više ingerencija, jasno finansiranje Vojvodine. Jednostavnije rečeno, Vojvodina kakva je bila do 1989. godine, kada smo bili rame uz rame sa bogatom Slovenijom. Danas smo po BDP po glavi stanovnika tri puta ispod Slovenije – ukazao je on.

Bogati Beograd i siromašna Vojvodina

Prema rečima Martona, Liga i dalje postavlja pitanje: „Zašto Deklaracija nije bila ranije na dnevnom redu, na primer 2006. godine kada je brzo, bez veće javne rasprave, na famoznom dvodnevnom referendumu, donet novi Ustav Republike Srbije?“

- Po nama, takav Ustav je loša osnova za svaki boljitak Srbije i predstavlja veliki problem u procesu decentralizacije. Zato i moramo sistemski rešavati problem AP Vojvodine i sveopšte centralizacije u zemlji - naglasio je Aleksandar Marton. Dodao je da će se bez promene Ustava i pratećih zakona u oblasti lokalne samouprave i finasija, teško izbeći stvaranje još većeg jaza između bogatog Beograda, sa jedne, i siromašne Vojvodine i ostatka Srbije, sa druge strane.

- Moramo doneti moderan Ustav, koji će omogućiti da Vojvodina sama uređuje svoj život i na taj način omogući brzi oporavak sistema koji je oboleo zbog rigidne centralizacije. Vojvodina je deo Srbije. Tako je bilo i biće, ali se stvari moraju menjati. Deklaracija je prvi korak. Sledeća su sistemska rešenja i razgradnja centralističkog aparata – poručio je pokrajinski poslanik LSV u Skupštini AP Vojvodine.

Autonomija je ustavna kategorija

Kako je ovom prilikom podsetio potpredsednik Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin i pokrajinski poslanik Adam Paljov, ideja autonomije na ovim prostorima vezuje se za 1848. i 1849. godinu,  za 1918.  kada je  25. novembra  održana Velika narodna Skupština, ali svakako i za 1974. godinu kada je donet  Ustav SAP Vojvodine.

- Ovi datumi samo govore o težnji naroda sa prostora Vojvodine za autonomijom i poštovanjem svih različitosti i specifičnosti koje postoje na ovim prostorima – rekao je Paljov. On je istakao da je LSV u svom amandmanu na tekst Deklaracije pomenula 1945. godinu, kada su izaslanici naroda Vojvodine odlučili da ona uđe u sastav Srbije u okviru Demokratske Federativne Republike Jugoslavije, na tadašnjoj Skupštini, smatrajući da je ta godina, nesporna i prihvatljiva za sve narode koji žive u Vojvodini.

- Nesporno je, takođe, da je autonomija Vojvodine i ustavna kategorija, i kao takva treba da bude ispoštovana – dodao je Paljov, napominjući  da to nije slučaj, i da se Ustav u ovom delu, ne poštuje.

- Logična posledica ovakvog stanja u državi je juče izglasana Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ona nije separatistička, ni secesionistička težnja, kako su je neki okarakterisali, već zahtev, da se ispoštuje i ono malo prava, koje imaju građanke i građani Vojvodine i njene institucije, po Ustavu Republike Srbije – naglasio je  potpredsednik GrO LSV Zrenjanin i skrenuo pažnju da će, po svemu sudeći, i ove godine budžet AP Vojvodine biti oštećen; uskraćen za 12 milijardi dinara, a time, kako je ocenio, neće biti ispoštovani ni Ustav, "najmanje 7 odsto", ni 3/7 za kapitalna ulaganja i investicije u Vojvodini.
 
(BILSV, 21.05.2013)




Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook