Za zapošljavanje u Kikindi izdvojeno 15 miliona dinara

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 09. 05. 2013. | Komentara: 0

Za zapošljavanje u Kikindi izdvojeno 15 miliona dinara

KIKINDA – U budžetu opštine Kikinda za zapošljavanje je izdvojeno 15 miliona dinara. Od te sume pet miliona dinara biće udruženo sa sredstvima iz Republike, koja je kikindskoj opštini, na ime Lokalnog akcionog plana, odobrila 4,8 miliona dinara.

Posao i za starije od 45 godina i
osobe sa invaliditetom


- Ova sredstva namenjena su za samozapošljavanje i novo zapošljavanje. Prethodnih godina izdvajano je 160.000 dinara za samo zapošljavanje i 130.000 za novozapošljavanje, ali ću predložiti komisiji i lokalnom LSVsavetu  da se sredstva opredeljuju prema kategorijama. Želja nam je da akcenat bude na starijim od 45 godina i osobama sa invaliditetom, za koje bismo izdvojili više novca - rekla je za Dnevnik predsednica Saveta za zapošljavanje Đurđina Jerinkić.

Ona napominje da će njena preporuka biti da se ne menja vremenski period od godinu dana, koliko će poslodavac biti dužan da zadrži radnika ili da firma radi u slučaju samozapošljavanja. Sredstva će biti odobravana po konkursu koji će uskoro biti raspisan, a moći će da konkurišu nezaposlene osobe koje se nalaze na evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

- Sredstva za samozapošljavanje  odobravaće se nezaposlenima koji su prošli obuku ili će je proći, a koju organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje. Konkurs raspisuje lokalna samuprava i o uslovima i svim detaljima građani će moći blagovremeno da se raspitaju. Sugrađani i sugrađanke kojima po konkursu budu odobrena sredstva, dobijaće ih bespovratno, ali se moraju namenski utrošiti i pravdati – kazala je Đurđina Jerinkić.

Više novca za stručnu praksu

Za samozapošljavanje ukupno će biti izdvojeno 6,4 miliona dinara, a za novo zapošljavanje 3,5 miliona dinara. Sa Pokrajinom će biti udruženo 10 miliona dinara, a usmene informacije iz Vlade Vojvodine su da će kikindskoj opštini biti odobreno osam miliona dinara. Prema istraživanjima najteže zapošljive  osobe u kikindskoj opštini su lica mlađa od 34 godine, te će najveći deo ovih sredstava biti usmeren na pripravnike i stručnu praksu.

- Za pripravnike će moći da konkurišu preduzetnici i privatnici, a za stručnu praksu javne službe, institucije, državni organi. U većini javnih firmi važi zabrana prijema novih radnika, međutim, to su preduzeća koja mladima mogu da pruže sticanje znanja i iskustava kako bi položili stručni ispit. Pripravništvo je zasnivanje radnog odnosa, dok se stručna praksa obavlja bez zasnivanja radnog odnosa - rekla je Jerinkićeva.
 
 
Prošle godine pripravnici su u zavisnosti od stručne spreme plaćani sa 20.000, 22.000 i 24.000 dinara mesečno, dok je za stručnu praksu izdvajano 10.000, 12.000 i 14.000 dinara. Stoga je usvojen predlog Đurđine Jerinkić  da se uveća iznos za stručnu praksu. Takođe, prilikom istraživanja među nezaposlenima došlo se do zaključka da su druga najugroženija grupa o sobe koje nemaju ili imaju završenu samo osnovnu školu. Za njih će biti raspisan konkurs za javne radove.

 (BILSV, 09.05.2013)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook