Zaštititi domaće poljoprivrednike i vojvođansko zemljište

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 27. 10. 2015. | Komentara: 0

Zaštititi domaće poljoprivrednike i vojvođansko zemljište

ZRENJANIN – Član Glavnog odbora Lige socijaldmeokrata Vojvodine Branislav Knežević rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je LSV nizom akcija u prethodnom periodu započela proces prikupljanja 100.000 potpisa za raspisivanje referenduma i zaštitu vojvođanskih poljoprivrednika i zemljišta.

LSV

- Zalažemo se da se prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta zaštite domaći poljoprivrednici, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna. Takođe, smatramo da treba zaštititi poljoprivrednike prilikom izdavanja državnog zemljišta u dugoročni zakup i od nelojalne konkurencije iz inostranstva i od domaćih tajkuna – istakao je Knežević, dodajući da moramo imati u vidu da je poljoprivreda najveće prirodno bogatstvo i potencijal Vojvodine.

Kako Knežević objašnjava, potrebno je hitno reagovati jer 1. septembra 2017. godine stupa na snagu odredba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog sa zemljama članicama Evropske unije po kojoj državljani tih zemalja mogu da stiču nepokretnosti, uključujući i poljoprivredno zemljište, na teritoriji Republike Srbije, pod istim uslovima kao i naši državljani.

- U našem zakonodavstvu nema ograničenja u prometu poljoprivrednog zemljišta pa će stranci moći da kupuju poljoprivredno zemljište u Vojvodini bez ikakvih prepreka, pa budući da je cena zemljišta u EU mnogo veća nego kod nas, dolazimo u opasnost da bude ugrožena egzistencija naših poljoprivrednika, jer neće moći da se izbore sa konkurencijom iz inostranstva – izjavio je on.

Liga socijaldemokrata Vojvodine se zalaže za izmenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu i drugih zakonskim akata, kao i donošenje novog zakona sa posebnim uslovima za promet poljoprivrednog zemljišta.

- Ovakvo rešenje su primenile skoro sve zemlje članice Evropske unije postavljajući posebne uslove za promet poljoprivrednog zemljišta koji su isti i za domaće i strane državljane, ali takvi da je domaćim državljanima mnogo lakše da ih ispune – zaključio je Knežević, dodajući da će LSV nastaviti dvadesetpetogodišnju borbu za interes Vojvođanki i Vojvođana, i vojvođanskih paora, jer bez Vojvođana i vojvođanske zemlje nema ni Vojvodine.

(BILSV, 27.10.2015)



Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook