Održan sastanak Čanka i Tadića sa Pajtićem

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 01. 07. 2014. | Komentara: 0

Održan sastanak Čanka i Tadića sa Pajtićem

NOVI SAD – Ligu socijaldemokrata Vojvodine interesuje samo isključivo šta će se raditi i samo isključivo ko će biti kompetentne ličnosti koje će taj posao koji će biti dogovoren uraditi – istakao je predsednik LSV Nenad Čanak na konferenciji za novinare nakon današnjega sastanka delegacija LSV I NDS koje su prevodili on i Boris Tadić, sa delegacijom Demokratske stranke na čelu sa Bojanom Pajtićem.

LSV

Čanak je dodao i da je sastanak prekinut kako bi se nastavio kada budu postojale preciznije koordinate u kojima će se razgovori kretati.
– LSV interesuju projekti i program. LSV ne interesuju nikakva mesta, ni sekretarska, niti bilo kakva druga, nas interesuje boljitak građana Vojvodine – kazao je lider LSV.
Na današnjem sastanku delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke sa delegacijom Demokratske stranke, NDS je dobila i zvaničan poziv za učešće u pokrajinskoj administraciji, a dogovoreno je i da se ubuduće održavaju redovni sastanci rukovodstava stranaka, kao i da se na dnevnom nivou održavaju sastanci tehničkih timova koji bi trebalo da razmotre detalje buduće saradnje.

Bez reči o personalnim rešenjeima

Lider LSV Nenad Čanak je na konferenciji za medije ukazao da je tokom sastanka postignuta saglasnost oko neophodnosti promene Ustava Republike Srbije, koje bi podrazumevale i preciznije definisanje nadležnosti Vojvodine. Dodao je da je neupitno da treba da se dese promene Zakona o finansiranju Vojvodine i Zakona o javnoj svojini, ali da je upitno kako će pokrajinska administracija dalje funkcionisati.
– Upravo zbog toga nije bilo nikakvih reči ni o kakvim personalnim stvarima, niti o proširivanju, participaciji ovoga ili onoga, ili o čemu takvome. U pitanju je jednostavna stvar - da do sutra nije moguće napraviti bilo kakvu ozbiljnu i smislenu promenu. Prva sledeća sednica, koja će se održati već u septembru, koliko sam ja juče razumeo gospodina Pastora, će doneti određene pomake – istakao je Čanak.

Ukazano na kadrovske probleme

Na pitanje da li je Pajtiću predočio kadrovske probleme koji utiču na saradnju LSV i DS, Čanak je rekao da to jeste bila jedna od tema današnjeg razgovora.
– Ja sam predsednika DS upoznao sa tim, ali nije u političkom bontonu da se bavim imenima ovoga trenutka. To će vam on reći ako bude želeo – rekao je Čanak na šta Pajtić nije želeo ništa da doda. Lider NDS Boris Tadić je potvrdio da je NDS dobila poziv za ulazak u Pokrajinsku vladu, ali da će konkretan predlog, kada stigne, razmotriti na svojim stranačkim organima. – Taj predlog je zvaničnog karaktera, ali nije konkretizovan. Videćemo kako izgleda kada otpočnemo ove razgovore na tehničkom nivou i oni će već za dan-dva biti pokrenuti – rekao je Tadić i ponovio da sutrašnja podrška zameni pokrajinskog sekretara Andora Delija ne znači i da je NDS postala članica vladajuće koalicije. Tadić je ukazao da NDS trenutno nije članica vladajuće koalicije ni na republičkom, ni na pokrajinskom nivou, niti u Beogradu.
– Ne želimo ovaj kredibilitet čiste opozicione stranke koji sada imamo tek tako da proćerdamo. Zbog toga ćemo vrlo racionalno procenjivati sve predloge, održivost političkih modela i projekata u kojima bi smo mogli da učestvujemo, pa i personalna rešenja koja potencijalni koalicioni partneri predlažu – rekao je Tadić.

Koalicija proevropskih stranaka

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić ukazao je da u Skupštini AP Vojvodine treba da bude parlamentarna većina koja će biti konzistentna, koju će činiti proevropske stranke koje su opozicione na parlamentarnom nivou, kao i da treba zadržati saradnju sa Savezom vojvođanskih Mađara, iako učestvuje u vlasti na republičkom nivou.
– U narednim danima će ljudi koje smo opredelili da u ime stranaka razgovaraju definisati šta u operativnom smislu znači povećanje participacije Lige socijaldemokrata Vojvodine, odnosno uključivanje NDS u parlamentarnu većinu. Mislimo da tu koaliciju treba graditi na najboljim rešenjima i da ona mora da bude vođena zajedničkim strateškim ciljevima koje želimo da realizujemo do 2016. godine – rekao je Pajtić dodajući da će DS u tom slučaju biti stabilan partner.

Kad razgovori ne uspeju, ide se na izbore

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko razgovori ne uspeju, Čanak je rekao da se uvek kad pregovori ne uspeju ide na izbore. A na pitanje  koliko je realna ideja SVM o formiranju koncentracione vlade, sagovornici su se složili da nije realna, budući da Demokratska stranka na to ne pristaje.

(BILSV, 01. 07. 2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook