Održan sastanak Čanka, Tadića i Pastora o Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 30. 06. 2014. | Komentara: 0

Održan sastanak Čanka, Tadića i Pastora o Vojvodini

NOVI SAD – Na današnjem sastanku delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke, sa Savezom vojvođanskih Mađara u sedištu LSV u Novom Sadu, bilo je reči o aktuelnoj političkoj situaciji u Vojvodini, eventualnim potezima koji se moraju povući da bi pokrajinska administracija dobila na efikasnosti, a postignut je dogovor oko nekoliko tačaka koje su svima veoma značajne, naveo je nakon sastanka lider LSV Nenad Čanak.

LSV

Pitanje ustavnog položaja Vojvodine

Stranačke delegacije predvodili su lideri partija - Nenad Čanak, Boris Tadić i Ištvan Pastor, a Čanak je na konferenciji za novinare istakao da je na sastanku prvo razmatran ustavni položaj Vojvodine, u svetlu izmene Ustava Republike Srbije.
– Jedna od značajnih stvari je i pitanje donošenja Zakona o finansiranju AP Vojvodine, kao važnog dela Republike Srbije i kao jednog entiteta koji mora biti tretiran sa dovoljno finansijske i svake druge odgovornosti da bi mogao da funkcioniše na korist svih svojih građana – rekao je Čanak. Dodao je da su se sagovornici usaglasili oko neophodnosti razgovora o izmeni Zakona o javnoj svojini, o čijim detaljima će biti reči na budućim sastancima, jer je dogovoreno da današnji sastanak ne bude i poslednji.  
– Razgovarali smo, naravno, i o aktuelnoj političkoj situaciji u vojvođanskoj administraciji, o efikasnosti i putevima kako da se osveži pokrajinska administracija – rekao je Čanak. On nije želeo da komentariše najave iz Srpske napredne stranke da neće razgovarati sa LSV, NDS niti SVM ukoliko Demokratska stranka ne izađe iz vlasti u AP Vojvodini, dodajući da još nisu upoznati sa stavom SNS jer nisu održani razgovori sa Aleksandrom Vučićem i tom partijom.
Na pitanje da li će na sutrašnjem sastanku sa Demokratskom strankom biti reči o istrošenim kadrovima iz pokrajinske vlasti, Čanak je rekao da hoće, ali nije pominjao imena.
– Ko su ljudi, to ću prvo reći gospodinu Pajtiću, jer je to vaspitano, a sutra ću i u obraćanju medijima to ponoviti – naveo je Čanak, a na pitanje očekuje li da se Dragoslav Petrović sam povuče sa funkcije, Čanak je rekao:
– Dragoslav Petrović sam da se povuče? I vama je smešno.

Bez rekonstrukcije 2. jula

Predsednik SVM Ištvan Pastor ukazao je da je na sastanku bilo reči o onom što opterećuje politički javni život Vojvodine u poslednjih nekoliko meseci, a što zahteva korenitu promenu.
– Teme oko kojih bi čitava priča trebala da se pokrene jesu delimično navedene - to je razmišljanje i razgovor oko budućeg ustavno-pravnog statusa Vojvodine, pitanje zakona o finansiranju, zakona o nadležnostima, zakona o javnoj svojini, pitanje investicionih poduhvata, pitanje infrastrukturalnih razvojnih poduhvata. Oko toga bi bilo važno da se mnogo efikasnije radi nego što je to danas ili što je u zadnjih godinu dana – rekao je Pastor. Ponovio je da je gotovo nemoguće očekivati da 2. jula dođe do bitnijih promena po pitanju personalnog ili političkog sastava pokrajinske vlade, navodeći da je SVM pokrajinskom premijeru Bojanu Pajtiću danas uputila dve inicijative - da se Andor Deli, pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice razreši, a da se na njegovo mesto postavi Mihalj Njilaš, sadašnji gradonačelnik Kanjiže.

Inicijativa za promenu Ustava  


Predsednik Nove demokratske stranke Boris Tadić ukazao je danas da je NDS sa Ligom ušla u ove razgovore u želji da se pronađe rešenje za političku krizu koja u pokrajini postoji i koja je više nego očigledna.
– Ne radi se ovde o matematičkom zbiru, nego o formiranju koalicije koja bi mogla da vodi pokrajinsku vladu na jedan način koji je ekonomski prosparitetan, na način koji obećava da se rešavaju problemi svih onih koji žive u Vojvodini efikasnije nego do sada –  rekao je Tadić i ukazao da je poslednjih godina prisutan pad investicija i u Vojvodini. Najavljujući inicijativu za promenu Ustava Republike Srbije, Tadić je ukazao da bez te promene nije moguće napraviti efikasan politički model koji bi obezbedio da se svi kapaciteti i resursi kojima Srbija raspolaže, aktiviraju kako bi se poboljšala ekonomska situacija. Dodao je da je neophodno promeniti Ustav u pravcu regionalizacije i decentralizacije.
– To ne podrazumeva samo raspravu o finansiranju Vojvodine i Zakon o nadležnosti Vojvodine, već to zahteva vrlo ozbiljnu demokratsku debatu o eventualnom formiranju novih regiona u Republici Srbiji, a pogotovo o nadležnostima lokalnih samouprava – rekao je Tadić.

Politički skup na najvišem nivou

Nenad Čanak se tokom konferencije za novinare našalio ukazavši da je današnji sastanak bio susret na najvišem političkom nivou koji se ikada održao u ovoj zemlji.
– Na njemu su bili prisutni svi postkomunistički predsednici Skupštine AP Vojvodine u njenoj istoriji i jedini bivši predsednik Republike Srbije koji nije bio u Hagu, optužen za zločine protiv čovečnosti – istakao je Čanak. Na to je Tadić dobacio da se „nikada ne zna“.

(BILSV, 30. 06. 2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook