Okončati legalizaciju objekata i kazniti one koji krše zakon

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 01. 10. 2013. | Komentara: 0

Okončati legalizaciju objekata i kazniti one koji krše zakon

BEOGRAD – Podrška poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine Zakonu o legalizaciji objekata zavisiće od umnogome od toga da li će biti usvojeni amandmani koje su na taj zakon podneli, istakao je danas narodni poslanik LSV Dragan Andrić.

LSV

Tokom rasprave o tom zakonskom aktu, Andrić je ukazao da je, nažalost, reč o zakonu koji je potreban samo u Srbiji, s obzirom na to da besplravna gradnja kao pojam u uređenim državama ne postoji, te da poslanička grupa LSV smatra da on ima niz manjkavosti, koje su pokušali da umanje podnošenjem četiri amandmana.
Prihvatiti predatu dokumentaciju
Dragan Andrić je istakao da je, po oceni LSV, najsporniji član 38. i to iz više razloga, a prvenstveno zbog toga što direktno utiče na već ostvarena prava pojedinaca. Kako je rekao, tim članom predviđeno je da postupci za legalizaciju započeti do dana stupanja na snagu ovog zakona po zahtevima koji su podneti do 11. marta 2010. godine, a koji njisu okončani do dana stupanja na snagu ovog zakona treba da se okončaju po odredbama ovog zakona. Međutim, prema mišljenju LSV, građani su od 11. 03. 2010. godine postupali po onome  što su im naložili nadležni organi i prilagali dokumentaciju, a mnogi od tih postupaka nisu okončani, najčešće ne krivicom onih koji su te zahteve podnosili.
– Tehnička dokumentacija koja se traži po novom zakonu ne razlikuje se mnogo od dokumentacije koja je predavana po prethodnom zakonu. Ali njegova dorada predstavlja za investitore i građane dodatne troškove, te smatramo da je racionalno da se dokumentacija predata u skladu sa starim zakonom prihvati kao kompletirana i reši po odredbama starog zakona, osim ukoliko podnosilac zahteva ne odluči drugačije, što smo mi i predložli amandmanom – naveo je Antić. Dodao je da niko ne treba da trpi mimo svoje krivice to što državna administracija nije na adekvatan način radila svoj posao, da pribavlja nove dokumente koji su slični sa već pribavljenim dokumentima i da ima troškove zbog toga.
Amnestija krivičnih dela
Dragan Andrić je ukazao i da je stav Lige socijaldemokrata Vojvodine da legalizacija objekata u Srbiji mora da se napokon okonča, ali da je poražavajuće da se kroz legalizaciju amnestiraju nečija krivična dela, na koja se nije blagovremeno reagovalo. U Republici Srbiji legalizacija traje već 20 godina, a rezultati su negativni, pa imamo više nelegalnih objekata sada, nego kada je ova problematika počela da se stavlja u zakonski okvir, ocenio je poslanik LSV.
–Nesprovođenjem legaliazcije na adekvatan način, oštećeni su kako država, tako i oni građani koji su postupali po zakonu i ispunjavali svoje obaveze, u skladu sa zakonom – rekao je Andrić dodajući da treba pojednostaviti i pojeftiniti proceduru za legalizaciju i uknjižbu legalnog objekta i obezbediti sprovođenje zakona, ali istovremeno i oštro sankcionisati one koji zakone krše.
Bez sankcija za inspektore
Andrić je zapitao i zbog čega se ovaj zakon donosi po hitnom postupku, kada je članom 31. propisana dužnost lokalne samouprave da u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona donese opšti akt kojim će bliže urediti merila za određivanje visine naknade, uslove pod kojima se može ostvariti pravo na umanjenje naknade kao i uslove i način plaćanja naknade.
– Interesantno je da nigde nema kaznenih odredbi za građevinske inspektore. Postavljam pitanje ko donosi rešenja? Pa donose ih građevinski inspektori. Ko je najveći krivac za bespravnu gradnju? Ko nije postupao u slučajevima bespravne gradnje? Pa nisu postupali upravo građevinski inspektori. Zašto onda nisu propisane kazne za njihovo nepostupanje – rekao je Andrić. Poslanik LSV je izneo zamerke i na član 3, u kojem se navodi za koje objekte ne može naknadno da se izda građevinska dozvola, ističući da nije precizirano ko utvrđuje da li je zemljište povoljno ili nepovoljno za izugradnju, ko utvrđuje kvalitet materijala i ko utvrđuje trajnost materijala kojim je objekat izgrađen.  Ocenio je i da, ukoliko je objekat izgrađen u skladu sa planskim dokumentom, on onda nije nelegalan. Andrić  je ukazao da najveći broj bespravnih graditelja legalizuje objekte iz razloga što odstupaju od planskih dokumenata, a zamerke je izneo i na članove 5, 6, 14 i 15.
 
(BILSV, 01. 10. 2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook