Opština Bečej puna korupcije i sukoba interesa

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 04. 12. 2013. | Komentara: 0

Opština Bečej puna korupcije i sukoba interesa

BEČEJ - Predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej Ferenc Tot izjavio je danas da, kreativnosti u trošenju ljudskih, materijalnih i finansijskih resursa u siromašnoj i oronuloj bečejskoj opštini pod aktuelnom vlašću nikako ne nedostaje, kao ni korupcije, ni sukoba interesa.

LSV

Odbornik postao i savetnik

Prema njegovim rečima, predsednik opštine Bečej (SNS) nedavno je postavio kao svog savetnika odbornika LDP-a u Skupštini opštine Bečej koji nema kvalifikacija za to mesto.

- Zakon o lokalnoj samoupravi u članu 30 kaže da odbornik ne može biti zaposleni u opštinskoj upravi i lice koje imenuje, odnosno postavlja Skupština opštine. Zakon kaže i da ako zaposleni u opštinskoj upravi bude izabran za odbornika, prava i obaveze po osnovu rada miruju dok traje njegov odbornički mandat. Takođe, propisi kojima se uređuje sprečavanje sukoba interesa pri obavljanju javnih funkcija ne isključuju primene odredaba ovog Zakona o poslovima koji su određeni kao nespojivi sa funkcijom odbornika Skupštine opštine. Jasno je da je predsednik opštine imenovanjem odbornika prekšio Zakon o lokalnoj samoupravi – napomenuo je Ferenc Tot.

On je dodao i da to nije usamljen slučaj zapošljavanja po partijskoj osnovi i podobnosti i ukazao da su na poslovima sekretara predsednika opštine zaposlene dve osobe – pravnik koji je stalno zaposlen i osoba koju je doveo predsednik opštine, sa završenom srednjom poljoprivrednom školom. Razlog ovakvog dupliranja zaposlenih opravdano je, kako naglašava Tot, jer predsednik opštine u stalno zaposlenog nema poverenja. Isti je slučaj, dodaje, i sa vozačem prvog čoveka bečejske opštine.

Vreme je za prevremene lokalne izbore

- Umesto da se usredsredi na suzbijanje sive ekonomije i smanjenje troškova, Opštinsko veće na osnovu zakona predlaže veće namete građankama i građanima bečejske opštine. U tom cilju, planira se ponovno formiranje timova za popis imovine, kako bi se utvrdilo postojanje i visina zaduženja poreskih obveznika – podsetio je Ferenc Tot na odluke sa poslednjeg zasedanja Skupštine opštine Bečej.

- Šta još treba da se dogodi? Koji zakon vladajuća koalicija u opštini još nije prekršila, koliko „kadrova“ još treba zbog nesposobnosti da se povuku sa svojih funkcija na koje ih je lokalna vlast postavila da bi uvideli svoju nesposobnost i da se povuku sa vlasti!? Zato Opštinski odbor LSV Bečej pod hitno traži raspisivanje prevremenih lokalnih izbora u opštini Bečej – dodao je on.

Po povratku sa porodiljskog, žene šikaniraju i vređaju

Članica saveta za obrazovanje OO LSV Bečej Vera Guljaš upozorila je da zaposlene u opštinskoj administraciji, kada se vrate sa porodiljskog bolovanja, suočavaju sa činjenicom da ih nema na evidenciji zaposlenih za radno mesto sa kog su otišle na odsustvo. One, kako naglašava Guljaš, na „novom“ radnom mestu, uz manju platu, trpe uvrede i šikaniranja od strane novozaposlenih, koji nemaju potrebne diplome za ta radna mesta. A predsednik opštine na to odgovara da nema poverenja u stare radnike.

- Zbog čega bismo mogli verovati čoveku koji ne veruje stručnim i obrazovanim ljudima koji već godinama rade svoj posao i uživaju poverenje i poštovanje lokalne zajednice, nego sa sobom dovodi nepoznate ljude sumljivih kvalifikacija – upitala je Guljaš.

(BILSV, 04.12.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook