Otvaranje ruske baze u Nišu ugrozilo bi evropski put Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 18. 07. 2016. | Komentara: 0

Otvaranje ruske baze u Nišu ugrozilo bi evropski put Srbije

NOVI SAD, 18. jul - Svako ko iskreno voli ovu zemlju i želi da se u njoj bolje živi, danas se raduje. Otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Republike Srbije sa Evropskom unijom, nije samo veliko ohrabrenje i snažan podsticaj evropskim integracijama naše zemlje, nego i uvod u velike i dugo očekivane reforme našeg društva.

LSV

Sada je, međutim, za očekivati da će snage lojalne vladajućem režimu u Ruskoj Federaciji uložiti dodatne napore da zaustave evropski put Srbije, između ostalog zahtevima da  tzv. humanitarni centar u Nišu i formalno preraste u rusku vojnu bazu.

Republika Srbija nikako ne sme dozvoliti otvaranje te baze ukoliko želi jasan evropski put i bolji život njenih građanki i građana, uprkos činjenici da tu bazu podjednako sanjaju pojedini političari u vlasti i opoziciji poput Tomislava Nikolića, Ivice Dačića i Sande Rašković Ivić.
 
Put do ovih vrata EU je bio dug i u njega je uloženo mnogo snage i rada svih vlada od 2000. godine. Reforma pravosuđa, izgradnja pravne države, borba protiv korupcije, borba protiv diskriminacije, zaštita prava žene, dece, osoba sa invaliditetom i brojne druge oblasti obuhvaćene ovim poglavljima, pred Republiku Srbiju postavljaju konkretne zadatke u kojima se očekuju konkretni rezultati, a sve to vodi ka izgradnji uređenog društva i moderne, evropske države.

To je deo ukupnih promena ove države koje očekuje većina građanki i građana ove zemlje i deo promena na kojima Liga socijaldemokrata Vojvodine dosledno radi i insistira tokom 26 godina svog postojanja.

Činjenica da Evropska unija, otvara velika vrata Srbiji u trenutku velikog bola zbog tragedije usled užasnog terorističkog napada u Nici, a sa druge strane i nizu krupnih političkih događaja u poslednje vreme, počev od “bregzita”, do pokušaja prevrata u Turskoj, samo dokazuje koliko je naša zemlja važna evropskoj porodici i koliko je u EU naših iskrenih prijatelja.

U narednom periodu, zajednička bezbednosna politika EU i zemalja Zapadnog Balkana jedina može da odgovori akutnim problemima migrantske krize i borbe protiv terorizma, u kojima se Srbija, iako još nije članica EU, pokazala kao pravi partner i može biti pouzdan saradnik u zajedničkim rešenjima.

Predsednik

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Nenad Čanak


 




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook