Pančevci obeležili rođendan Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 04. 05. 2013. | Komentara: 0

Pančevci obeležili rođendan Vojvodine

PANČEVO – Povodom 165 godina formiranja velikog Vojvodstva – Srema, Banata, Bačke i Baranje, predstavnici Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine položili su venac na spomenik vojvode Stevana Šupljikca, na platou ispred Gradske bolnice.

LSVTog 3. maja 1848. godine, na Majskoj skupštini, proglašena je današnja Vojvodina, a Stevan Šupljikac je proglašen za vojvodu, ukazao je juče potpredsednik Gradskog odbora LSV Pančevo Jovica Petrovački.

– Svaki grad i opština, svi imaju svoje dane i datume koji su uzeti za dane kad su nastali, jedino je nekako igrom slučaja, pod tepih bačen ovaj vrlo značajan istorijski datum za Vojvodinu. Ovo je 165. godišnjica postojanja Vojvodine, odnosno Dan Vojvodine. Treći maj će, što se tiče Lige socijaldemokrata Vojvodine, biti zvanično uvršten kao datum proglašenja velikog Vojvodstva –  rekao Petrovački. Predsednik omladine Gradskog odbora LSV Pančevo Vladan Keljević postavio je pitanje koliko današnja omladina zna ko je bio vojvoda Stevan Šupljikac i šta se zapravo desilo te 1848. godine.

– Uvek postoje neke istorijske činjenice i događaji koji se poturaju pod tepih, jer to iz nama nepoznatih razloga, nekome odgovara. Međutim, Liga socijaldemokrata Vojvodine će se uvek truditi da da na važnosti i znčaju svim tim istorijskim činjenicama i događajima, koji su se desili na prostoru današnje AP Vojvodine, a kroz istoriju su imali veoma važan uticaj na nju – kazao je Vladan Keljević. Petrovački je najavio da će Liga socijaldemokrata Vojvodine svake sledeće godine, 3. maja, obeležavati Dan Vojvodine, kako u Pančevu, tako i u ostalim delovima Vojvodine.

(BILSV, 04. 05. 2013.)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook