Papuga: Finansiranje AP Vojvodine nepredvidivo i nestabilno

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 12. 12. 2013. | Komentara: 0

Papuga: Finansiranje AP Vojvodine nepredvidivo i nestabilno

BEOGRAD – Komentarišiući činjenicu da Vlada Republike Srbije nije prihvatila nijedan amandman Skupštine AP Vojvodine, narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga je ukazala da je finansiranje Vojvodine i dalje nestabilno i nepredvidivo i suprotno Ustavu Republike Srbije.

LSV

- U situaciji kada ne postoji jasno definisan zakonski okvir za finansiranje nadležnosti AP Vojvodine i u situaciji kada je ovaj ustavni minimum od 7 odsto sve samo ne obaveza zvaničnog Beograda prema AP Vojvodini, u situaciji kada od planiranih budžetskih sredstava iz budžeta Republike Srbije prema kapitalnim transferima u AP Vojvodini od 9,5 milijardi, koliko je trebalo da dođe u toku ove godine, za deset meseci nije završio nijedan dinar u budžetu u AP Vojvodine; u situaciji kada se za ukupan regionalni razvoj u Republici Srbiji od 100 izdvojenih dinara za Vojvodinu izdvoji samo četiri dinara, jedina logična reakcija kada je Zakon o budžetu Republike Srbije ušao u skupštinsku proceduru jeste da se pokuša amandmanima na taj zakon obezbediti ustavni minimum od 7 odsto – istakla je Papuga.

Srbija uštedela na transfernim sredstvima

Ona je ukazala da transferna sredstva treba da budu direktno upućena krajnjim korisnicima, a ne da idu preko budžeta Vojvodine i da stvaraju jednu sliku da je on veći nego što realno jeste. Ponovila je da će Vojvodina u ovom budžetu biti zakinuta za više od polovine svog budžeta koji je skrojen na 56 milijardi dinara, odnosno za 32 milijarde dinara.

– Smatram da je svakom jasno da je u ovakvom Predlogu budžeta Republike Srbije za 2014. godinu kroz preusmeravanje 23 milijarde dinara kroz budžet AP Vojvodine, praktično Republika Srbija sebi uštedela 23 milijarde, jer je dva puta računala nešto što je moralo da se zaista računa – rekla je ona podsetivši da transferna sredstva u strukturi rashoda iznose više od 60 odsto.

Dodala je da Vlada APV ima jako mali finansijski prostor za sprovođenje svojih ciljeva poput smanjenja nezaposlenosti, podsticanja privrede, podržavanje kulture, rada nacionalnih zajednica, i slično. Podsetila je da je Vojvodina nedovoljno razvijeni region, upitavši ko je za to odgovoran.

Vojvođani podneli najveći teret

– Zanimljivo je i kako su u Srbiji dolazile strane investicije. Na primer, u Vojvodini su prodate sve uspešne kompanije kao što su, recimo, pivare, dok ne NIS, koga je činilo 90 odsto vojvođanskog „Naftagasa“, prodat za svega 400 miliona evra, iako je bila procenjen na 2,2 milijarde. Dakle, ta politička prodaja nacionalne naftne kompanije pala je direktno na teret građana Vojvodine – rekla je poslanica LSV. Istakla je i da ni jedna velika vojvođanska kompanija koja se nalazila u problemima nije dobila podsticajna sredstva, poput „Zastave“ kada je prodata „Fijatu“. Upozorila je i da će poljoprivrednicima dodatno otežan život i rad uvođenjem obaveze da neće moći da registruju poljoprivredna gazdinstva ako nemaju svoje knjigovođe, dok sa druge strasne još čekaju podsticaje. Papuga, koja je i članica Nacionalnog saveta Rusina, je ukazala da su sredstva za rad Nacionalnih saveta smanjena za 20 procenata, a da očekuje da će situacija biti još i goraa, ukazujući da ne postoji ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

(BILSV, 12. 12. 2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook