Peticijom do prava na obrazovanje u Drljanu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 20. 11. 2012. | Komentara: 0

Peticijom do prava na obrazovanje u Drljanu

BEČEJ – Članice i članovi Mesnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Mileševo predali su predsedniku opštine Bečej Vuku Radojeviću peticiju kojom zahtevaju rešavanje problema neadektvatnih uslova za obrazovanje dece u vrtiću i osnovnoj školi u Drljanu. Predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej Toth Ferenc rekao je da je za mesec dana peticiju potpisalo nešto više od 30 odsto žitelja Drljana.

LSV

- U Peticiji, koju smo predali  19. novembra 2012. godine, zahtevamo odgovor od predsednika opštine Bečej na nekoliko pitanja: da li lokalna samouprava namerava da ispuni obećanje dato još pre nekoliko godina, kao i kada će biti završeno renoviranje zgrade OŠ „Petefi Šandor“ i saniranje Predškolske ustanove „Labud Pejović“ u Drljanu, kako bi deca u tom naseljenom mestu imala adekvatne uslove za obrazovanje - rekao je Toth.

Član saveta MZ Mileševo i predsednik  MO Mileševo OO LSV Bečej Hadnađ Laslo navodi da taj problem datira već nekoliko godina. Naime, Opština je obećala da će renovirati školu i da će sanirati zgradu predškolske ustanove u Drljanu, ali se to još uvek nije desilo. Učenici OŠ „Petefi Šandor“ su privremeno smešteni u pomoćni objekat škole, koji nije adekvatan za tu namenu, a deca koja idu u obdanište su smeštena u jedan oronuli objekat.

- Roditelji su uznemireni zbog neadekvatnih uslova za obrazovanje njihove dece, ali i zbog neispunjenih obećanja lokalne samouprave. To je rezultiralo ispisivanjem određenog broja dece iz te škole i vrtića, odnosno njihovim izmeštanjem u okolna naseljena mesta - naveo je Hadnađ.

Predsedavajuća Saveta za obrazovanje i kulturu OO LSV Bečej i profesorka engleskog jezika i književnosti Vera Guljaš ističe da Vojvodina kao evropska regija, a samim tim i Bečej, svoju posebnost neguje uvažavanjem osnovnog principa razvoja, a to je razvoj društva zasnovan na znanju.

- Pravo na obrazovanje, kao temeljno ljudsko pravo i dostupnost obrazovanja svakom građaninu bez obzira na polnu, nacionalnu, versku, rasnu pripadnost, individualne sposobnosti i mogućnosti, socijalno i kulturno poreklo, suština je po kojoj se Vojvodina prepoznaje. Neophodno je da lokalna samouprava finansijskom i materijalnom podrškom ujednači uslove rada u svim osnovnim školama, a posebnim modelima finansiranja da ujednači tekuće i investiciono održavanje objekata -  naglasila je Vera Guljaš.

(BILSV, 20.11.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook