Peticijom do prava na obrazovanje u Drljanu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 20. 11. 2012. | Komentara: 0

Peticijom do prava na obrazovanje u Drljanu

BEČEJ – Članice i članovi Mesnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Mileševo predali su predsedniku opštine Bečej Vuku Radojeviću peticiju kojom zahtevaju rešavanje problema neadektvatnih uslova za obrazovanje dece u vrtiću i osnovnoj školi u Drljanu. Predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej Toth Ferenc rekao je da je za mesec dana peticiju potpisalo nešto više od 30 odsto žitelja Drljana.

LSV

- U Peticiji, koju smo predali  19. novembra 2012. godine, zahtevamo odgovor od predsednika opštine Bečej na nekoliko pitanja: da li lokalna samouprava namerava da ispuni obećanje dato još pre nekoliko godina, kao i kada će biti završeno renoviranje zgrade OŠ „Petefi Šandor“ i saniranje Predškolske ustanove „Labud Pejović“ u Drljanu, kako bi deca u tom naseljenom mestu imala adekvatne uslove za obrazovanje - rekao je Toth.

Član saveta MZ Mileševo i predsednik  MO Mileševo OO LSV Bečej Hadnađ Laslo navodi da taj problem datira već nekoliko godina. Naime, Opština je obećala da će renovirati školu i da će sanirati zgradu predškolske ustanove u Drljanu, ali se to još uvek nije desilo. Učenici OŠ „Petefi Šandor“ su privremeno smešteni u pomoćni objekat škole, koji nije adekvatan za tu namenu, a deca koja idu u obdanište su smeštena u jedan oronuli objekat.

- Roditelji su uznemireni zbog neadekvatnih uslova za obrazovanje njihove dece, ali i zbog neispunjenih obećanja lokalne samouprave. To je rezultiralo ispisivanjem određenog broja dece iz te škole i vrtića, odnosno njihovim izmeštanjem u okolna naseljena mesta - naveo je Hadnađ.

Predsedavajuća Saveta za obrazovanje i kulturu OO LSV Bečej i profesorka engleskog jezika i književnosti Vera Guljaš ističe da Vojvodina kao evropska regija, a samim tim i Bečej, svoju posebnost neguje uvažavanjem osnovnog principa razvoja, a to je razvoj društva zasnovan na znanju.

- Pravo na obrazovanje, kao temeljno ljudsko pravo i dostupnost obrazovanja svakom građaninu bez obzira na polnu, nacionalnu, versku, rasnu pripadnost, individualne sposobnosti i mogućnosti, socijalno i kulturno poreklo, suština je po kojoj se Vojvodina prepoznaje. Neophodno je da lokalna samouprava finansijskom i materijalnom podrškom ujednači uslove rada u svim osnovnim školama, a posebnim modelima finansiranja da ujednači tekuće i investiciono održavanje objekata -  naglasila je Vera Guljaš.

(BILSV, 20.11.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook