Petrovački: Dan grada Pančeva treba da bude 28. februar

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 09. 11. 2012. | Komentara: 0

Petrovački: Dan grada Pančeva treba da bude 28. februar

PANČEVO - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Pančevo smatra da bi, umesto 8. novembra, koji se od 2001. godine slavi kao Dan grada Pančeva, za novi praznik bio mnogo prikladniji 28. februar, kada je 1794. godine, po ukazu austrijskog cara Franca Prvog, Pančevo dobilo status slobodnog carskog grada.

LSVPotpredsednik pančevačkog odbora LSV-a Jovan Petrovački istakao je da je nakon te odluke Pančevo dobilo prvu lokalnu samoupravu i gradonačelnika, što je još jedan od argumenata koji ide u prilog tome da bi 28. februar trebalo da bude novi praznik Pančeva. On je rekao i da su Novi Sad i neki drugi gradovi u Vojvodini takođe za praznike uzeli datume kada su prvi put postali samostalni i formirali lokalne samouprave.
Petrovački je naglasio da 8. novembar 1918. godine, po kome se proslavlja Dan grada, nikako ne može da se okarakteriše kao oslobođenje Pančeva.
- Te 2001. godine su tadašnja predsednica Opštine Pančevo Borislava Kruška i Demokratska stranka Srbije, koja je u lokalnoj vlasti činila većinu podmetnule javnosti istorijsku neistinu da je tada Pančevo oslobođeno pri kraju Prvog svetskog rata. To nije tačno jer je tada, nakon ulaska trupa vojske Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Pančevo, u gradu samo formalno prestala da postoji austrougarska uprava. Znamo da je 1918. godine, i pre 8. novembra, Austrougarska počela da se raspada, a da je Skupština Srema, Baranje, Banata i Bačke donela odluku o ujedinjenju Vojvodine s Kraljevinom SHS. Prema tome, 8. novembar nikako ne može da bude Dan oslobođenja Pančeva – naglasio je Jovan Petrovački.
 
(BILSV, 09.11.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook