Počinju razgovori o promeni izbornog zakona

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Nedelja, 24. 11. 2013. | Komentara: 0

Počinju razgovori o promeni izbornog zakona

BEOGRAD – Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da je LSV pokrenula inicijativu za promenu izbornih zakona na svim nivoima jer postojeći izborni sistemi, kako na republičkom, tako i na pokrajinskom nivou, ne odražavaju pravu volju građana Republike Srbije.

LSV

Fer podelom uvažiti specifičnosti svih krajeva Srbije

On je gostujući u Jutarnjem programu TV Pink rekao da se to može videti kroz nekoliko jednostavnih analiza koje pokazuju da nisu svi delovi Srbije ravnomerno zastupljeni. Kao primer je naveo da je udeo birača grada Beograda u ukupnom broju birača oko 22 posto, a da je broj poslanika iz Beograda u Narodnoj skupštini 89, što je oko 36 odsto ukupnog broja poslanika.

- Mi imamo godinama u nazad situaciju da jug Srbije ima nesrazmerno mali broj narodnih poslanika u odnosu na broj birača. Po našem mišljenju, najbolji način da se to prevaziđe jeste podela Srbije na izborne jedinice. Mi smo takav izborni sistem imali devedesetih godina, ali se on tada koristio za pravljenje lažne slike ko ima podršku građana. Međutim, sa jednom poštenom i fer podelom, koja bi uvažila specifičnosti svih krajeva Srbije, a to je, po našem predlogu, podela na pet izbornih jedinica – naglasio je Bogaroški.

Prema tom predlogu, kako je naveo, AP Vojvodina bi bila jedna izborna jedinica, grad Beograd druga, centralna Srbija bi bila podeljena na istočnu i zapadnu izbornu jedinicu, a petoj bi pripadali građani Republike Srbije koji nemaju prebivalište na teritorijama ove četiri izborne jedinice.

Sutra sastanak sa DS o izbornom sistemu u APV


Bogaroški je istakao da će o tom predlogu predstavnici Lige socijaldemokrata razgovarati sa strankama, a da će već sutra sa Demokratskom strankom biti održani razgovori koji se tiču izbornog sistema u Pokrajini.

- Smatramo da je tema suviše ozbiljna da bi mi sami izlazili sa nekim nacrtom zakona, pa pokušavamo da napravimo neku vrstu kompromisa. Krenućemo sa razgovorima sa našim tradicionalnim partnerima – Demokratskom strankom i Savezom vojvođanskih Mađara, ali ćemo, naravno, razgovarati i sa Srpskom naprednom strankom i sa Socijalističkom partijom Srbije – naglasio je on i dodao da je situacija za promenu izbornih zakona sazrela i na republičkom, a posebno na pokrajinskom nivou.

- U Vojvodini imamo čuveni kombinovani sistem koji smo probali tri puta i koji je pokazao jako velike disproporcije između broja glasova i broja mandata. To je sistem koji nagrađuje pobednika. Pa tako, recimo, DS sa 20 odsto glasova ima 50 posto poslanika u pokrajinskom parlamentu, SNS sa svega 20.000 glasova manje ima duplo manje poslanika, a LSV i SPS sa 100.000 glasova manje imaju pet puta manje poslanika. To je situacija koja je neodrživa – ukazao je Bogaroški koji je i predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine.

On je ocenio da se nada da će Liga dobiti podršku za ovu inicijativu, jer se ne svodi sve na izborne jedinice i broj mandata, nego je problem i u pripadanju mandata poslaniku, što se, kako je rekao, pokazalo kao veliki problem.

- Svedoci smo svakodnevnih pretrčavanja poslanika, prekomponovanja vlasti na lokalu, problem zaključanih lista, imamo problem kupovine glasova koji nije nastao juče, ali je sada eskalirao. Sve su to pitanja koja moraju da se reše – zaključio je Branislav Bogaroški.

(BILSV, 24. 11.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook