Podrška LSV nezavisnim institucijama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 26. 06. 2013. | Komentara: 0

Podrška LSV nezavisnim institucijama

NOVI SAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Olena Papuga rekla je da će poslanička grupa LSV podržati godišnje izveštaje zaštitnika građana, poverenika za zaštitu ravnopravnosti i izveštaje o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

LSV

Smernice da se iskoreni diskriminacija

Ona je istakla i da su ove institucije pomogle život pripadnika nacionalnih zajednica bude po evropskim standardima. Kako je rekla, oni svoj posao obavljaju dobro i pored činjenice da pravosudni i državni organi u nekim slučajevima ne podržavaju njihov rad, te da rade bez prostorija, sa malim brojem zaposlenih i malim budžetom.

Papuga je napomenula da izveštaj poverenice za zaštitu ravnopravnosti pokazuje da njen tim nije postupao samo po pritužbama, već da su delovali i preventivno u cilju suzbijanja diskriminacije, podizanja nivoa znanja i svesti javnosti o problemima diskriminacije i štetnim posledicama koje ona izaziva.

- Preporuke koje su u izveštaju date i na osnovu kojih je odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova formulisao zaključke, daju jasne smernice državnim organima u kojim pravcima moraju delovati kako bi diskriminacija bila iskorenjena. Delovanje poverenice potvrdilo je da nam je takvo telo preko potrebno, da njegovi kapaciteti, vidljivost i dostupnost budu na većem nivou – ukazala je ona.

Još posla do tolerantnog društva

Poslanica LSV je dodala da je izveštaj koristan i zbog toga što sadrži podatke o stavovima građanki i građana o tome koliko su u stanju da prepoznaju diskriminaciju, da joj se suprotstave i kakav je odnos građanki i građana prema pojedinim manjinskim i marginalizovanim društvenim grupama. Ona je ocenila da su ti podaci dragocen izvor saznanja o nama samima i što pokazuju da je potrebno mnogo toga uraditi kako bismo postali tolerantno društvo koje svima pruža jednake mogućnosti.

- Rad poverenice i njenog tima za zaštitu ravnopravnosti su pravi primer kako se štite ljudska prava svakog pojedinca. Količina posla koji ima ova institucija, nažalost, oslikava pravo stanje stvari, jer mislim da je mnogo više onih koji ovo društvo na neki način diskriminišu i čija prava su ugrožena ili uskraćena, a zadatak svih nas je da rad poverenika za zaštitu promovišemo i podržimo. Ovo je jedina institucija koja je neophodna da bi ovo društvo i ova država pružila zaštitu, garantovala poštovanje ljudskih prava i slobode svake osobe koja je iz bilo kojih razloga ugrožena – napomenula je Papuga.

Ona je ukazala i da je postojanje institucije zaštitnika građana odjeknulo pozitivno među građanima, ali i daleko van naših granica. Olena Papuga je pohvalila i izveštaj poverenika za informacije od javnog značaja.

(BILSV, 26.06.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook