Podrška LSV rebalansu pokrajinskog budžeta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 03. 07. 2013. | Komentara: 0

Podrška LSV rebalansu pokrajinskog budžeta

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine podržaće rebalans budžeta AP Vojvodine za 2013. godinu, a glavni motiv neće biti zadovoljstvo načinom i obimom finansiranja nadležnosti APV, već zato što smatra da je budžet alat koji služi očuvanju pokrajinskih institucija i same autonomije, čije ugrožavanje LSV ne može dopustiti ni na koji način, istakao je danas predsednik poslaničke grupe LSV u pokrajinskom parlamentu  Branislav Bogaroški.

LSV

Tokom rasprave o rebalansu pokrajinskog budžeta, Bogaroški je ukazao na to da su pojedini izvori finansiranja nadležnosti pokrajine posebno pogođeni i da beleže negativne tendencije od prvog meseca ove budžetske godine.

Odgovorno smanjenje rashoda

Bogaroški je pozdravio napore na smanjenju rashoda za zaposlene u visini od blizu 50 miliona dinara što je, prema njegovim rečima, posledica racionalne kadrovske politike u ovoj godini.
– Smanjeni su rashodi za korišćenje roba i usluga što je potez koji takođe mora da se pozdravi i podrži. A istovremeno se našlo mogućnosti da se povećaju subvencije  za više od 800 miliona dinara. Naročito sredstva namenjena za podršku poljoprivredi, što je veoma  bitno za AP Vojvodinu, obzirom na učešće  poljoprivrede  u bruto-društvenom proizvodu i ukupnom izvozu sa teritorije AP Vojvodine – rekao je on. Upozorio je i da, na prvi pogled izgleda da ovaj rebalans „neće boleti“ pošto će se fiskalni deficit od 5,7 milijardi dinara finansirati iz prenetih i neutrošenih sredstava iz ranijih godina.  

Republika nastavlja da zakida

Bogaroški je sa velikim žaljenjem konstatovao i da se sve na šta je LSV upozoravala prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta pokazalo kao tačno ističući da, prema informacijama koje on ima, za finansiranje izgradnje puta Novi Sad-Ruma sa tunelom kroz Frušku goru do sada nije stigao ni jedan dinar. S obzirom na to da je prošlo šest meseci ove budžetske godine, sada sa velikom sigurnošću može da se kaže da do kraja ove budžetske godine od toga neće biti ništa ili gotovo ništa, dodao je.
– Nastavlja se praksa da se zakidaju transferna sredstva od strane Republike Srbije i to umanjenje transfernih sredstava iz republičkog budžeta namenjenih za finansiranje kapitalnih projekata iznosi negde oko 4,6 milijardi. Kad se tome još dodaju transferi koji su trebali da idu lokalnim samoupravama za održavanje putne privrede od blizu 200 miliona, daju zbir od pet milijardi dinara koje mi u ovoj godini nećemo imati – rekao je Bogaroški. Uz to, i izmena zakonske regulative kojom su smanjeni prihodi od poreza na dohodak koji samo u slučaju APV iznose 600 miliona, prema rečima Bogaroškog, pokazuje jasnu nameru Ministarstva finansija, kao predlagača republičkog budžeta da nesrazmeran deo krize prebaci na lokalne samouprave i AP Vojvodinu. Dodao je i da dosadašnja praksa nameće pitanje da li će i ovo što je rebalansom planirano za kapitalne investicije ikada stići u budžet AP Vojvodine.

Neodrživ postojeći sistem

Šef poslaničke grupe LSV upozorio je zbog toga da je postojeći sistem finansiranja nadležnosti Pokrajine neodrživ, uz napomenu da rad na izradi zakona o finansiranju AP Vojvodine, koji je trebalo sistemski da reši ovaj problem nije odmakao dalje od praznih obećanja ministra finansija.
– Problem će u narednim godinama postajati sve dublji i dublji, jer, da li ćemo u sledećoj godini imati neutrošena sredstva kojima ćemo pokrivati deficite? Izvesno je da ćemo krajem ove godine moći nedvosmisleno da konstatujemo da budžet APV nije sedam odsto republičkog budžeta, da tri sedmine tog budžeta neće biti uložene u kapitalne investicije po svoj prilici, da zakon o finansiranju AP Vojvodine neće biti donet – istakao je Bogaroški. On je konstatovao da su to pitanja koja prevazilaze značaj rasprave o rebalansu budžeta, ali da se svode na pitanje poštovanja elementarne ustavnosti i zakonitosti od strane republičke administracije i održivosti celog sistema, cele postavke takozvane ekonomske autonomije Vojvodine koju, prema rečima Bogaroškog, već neku godinu ne poštuje nijedna dosadašnja republička Vlada.

(BILSV, 03. 07. 2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook