Podrška radu pokrajinskog ombudsmana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 04. 10. 2012. | Komentara: 0

Podrška radu pokrajinskog ombudsmana

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine podržala je na današnjoj sednici Skupštine AP Vojvodine  Izveštaj Pokrajinskog ombudsmana za 2011. godinu, a kako je tokom rasprave ukazala zamenica predsednika poslaničke grupe „Liga socijaldemokrata Vojvodine -Nenad Čanak“ Maja Sedlarević, izveštaj ombudsmana veoma precizno ukazuje na probleme sa kojima se društvo svakodnevno suočava.

Maja Sedlarević

– Posebno treba pohvaliti istraživački rad i istraživanja koja je pokrajinski ombudsman sprovodio, jer su rezultati zabrinjavajući. Ako želite da vidite koji su najveći problemi ovog društva, dovoljno je njih da pogledate – istakla je Sedlarevićeva dodajući da je nedopustiv bilo kakav oblik diskriminacije ili nasilja prema nekom samo zbog toga što je različit na bilo koji način.
– Zbog toga je posebno bitno jačati sve institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava na bilo koji način. Upravo zbog toga treba podržati rad pokrajinskog ombudsmana kao nezavisnog organa u APV – navela je ona.

Pokrajina prednjači

Maja Sedlarević je podsetila da institucija ombudsmana u AP Vojvodini postoji 10 godina unazad, i da je čak pet godina starija od zaštitnika građana Republike Srbije, a istakla je i da je je pokrajinska administracija u prethodnom periodu imla mnogo veći senzibilitet kada su instrumenti i mehanizmi za zaštitu ljudskih prava u pitanju, te da je daleko pre Zakona o ravnopravnosti polova koji je donela Skupština Srbije, pokrajinski parlament usvojio Odluku o ravnopravnosti polova. Ona je navela da je ombudsman u svom izveštaju precizno ukazao na veliki broj problema sa kojima se susreću građani, između ostalih na one koji se tiču oblasti službene upotrebe jezika i pisma, siromaštva, gde su kao najugroženije grupacije prepoznati stari, nezaposleni, ekonomski zavisne žene i mlađi od 14 godina, kao i probleme u vezi ravnopravnosti polova. Pohvalila je to što ombudsman već šest godina unazad precizno prikuplja podatke o nasilju u AP Vojvodini, istovremeno ukazujući na postupanje institucija i pomažući da se usvoje i primenjuju određene mere i uspostavi čvrsta mreža institucija u borbi za suzbijanje i prevenciju nasilja.
– Precizno je u ovom izveštaju navedeno kakva je statistika i policijskih uprava, sudova za prekršaje, tužilaštava, centara za socijalni rad. Bez jake mreže oveih institucija nećemo na efikasan način ni rešiti ovako velik problem – ukazala je Sedlarevićeva.

Poštovati zakone

Poslanik LSV Daniel Petrović je ocenio da se radi o korektnom i jako dobro sistematizovanom izveštaju punom konkretnih činjenica koje daju precizan uvid u rad lokalnih samouprava, pokrajinskih i državnih organa, javnih preduzeća... On se osvrnuo na pitanje prava koja proističu iz Zakona o nacionalnim savetima, pohvalivši ljude u instituciji ombudsmana koji su prate kako teče implementacija zakona u stvarnom životu. Kako je naveo, posebno je pozitivna ocena ombudmana, konstatovana u izveštaju, da je što pre neophodno usvojiti podzakonske akte kao sistemske mere koje će omogućiti što kvalitetniji rad nacionalnih saveta. Pozitivnom je ocenio i primedbu ombudsmana da u velikom brojiu lokalnih samouprava nije primenjena odluka o tradicionalnim nazivima na jezicima nacionalnih zajednica.
– Svakako da je to pouka za lokalne samouprave, pokrajinske organe i izvršene organe da tu odluku sprovedu do kraja i da tradicionalna imena budu uvedena tamo gde je odlukom i propisano – naveo je Petrović. Takođe, on je pohvalio to što je ombudsman ukazao na činjenicu da ni dve godine nakon usvajanja Zakona o nacionalnim savetima nije formiran Fond za nacionalne manjine, pomoću kojeg bi država trebalo da finansira rad nacionalnih saveta, ali i nacionalnih zajednica uopšte. Na početku sednice verifikovan je mandat poslaniku LSV Saši Homanovu, a za šefa poslaničke grupe izabran je Branislav Bogaroški, dok je njegova zamenica Maja Sedlarević.

(BILSV, 04. 10. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook