Podrška radu pokrajinskog ombudsmana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 04. 10. 2012. | Komentara: 0

Podrška radu pokrajinskog ombudsmana

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine podržala je na današnjoj sednici Skupštine AP Vojvodine  Izveštaj Pokrajinskog ombudsmana za 2011. godinu, a kako je tokom rasprave ukazala zamenica predsednika poslaničke grupe „Liga socijaldemokrata Vojvodine -Nenad Čanak“ Maja Sedlarević, izveštaj ombudsmana veoma precizno ukazuje na probleme sa kojima se društvo svakodnevno suočava.

Maja Sedlarević

– Posebno treba pohvaliti istraživački rad i istraživanja koja je pokrajinski ombudsman sprovodio, jer su rezultati zabrinjavajući. Ako želite da vidite koji su najveći problemi ovog društva, dovoljno je njih da pogledate – istakla je Sedlarevićeva dodajući da je nedopustiv bilo kakav oblik diskriminacije ili nasilja prema nekom samo zbog toga što je različit na bilo koji način.
– Zbog toga je posebno bitno jačati sve institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava na bilo koji način. Upravo zbog toga treba podržati rad pokrajinskog ombudsmana kao nezavisnog organa u APV – navela je ona.

Pokrajina prednjači

Maja Sedlarević je podsetila da institucija ombudsmana u AP Vojvodini postoji 10 godina unazad, i da je čak pet godina starija od zaštitnika građana Republike Srbije, a istakla je i da je je pokrajinska administracija u prethodnom periodu imla mnogo veći senzibilitet kada su instrumenti i mehanizmi za zaštitu ljudskih prava u pitanju, te da je daleko pre Zakona o ravnopravnosti polova koji je donela Skupština Srbije, pokrajinski parlament usvojio Odluku o ravnopravnosti polova. Ona je navela da je ombudsman u svom izveštaju precizno ukazao na veliki broj problema sa kojima se susreću građani, između ostalih na one koji se tiču oblasti službene upotrebe jezika i pisma, siromaštva, gde su kao najugroženije grupacije prepoznati stari, nezaposleni, ekonomski zavisne žene i mlađi od 14 godina, kao i probleme u vezi ravnopravnosti polova. Pohvalila je to što ombudsman već šest godina unazad precizno prikuplja podatke o nasilju u AP Vojvodini, istovremeno ukazujući na postupanje institucija i pomažući da se usvoje i primenjuju određene mere i uspostavi čvrsta mreža institucija u borbi za suzbijanje i prevenciju nasilja.
– Precizno je u ovom izveštaju navedeno kakva je statistika i policijskih uprava, sudova za prekršaje, tužilaštava, centara za socijalni rad. Bez jake mreže oveih institucija nećemo na efikasan način ni rešiti ovako velik problem – ukazala je Sedlarevićeva.

Poštovati zakone

Poslanik LSV Daniel Petrović je ocenio da se radi o korektnom i jako dobro sistematizovanom izveštaju punom konkretnih činjenica koje daju precizan uvid u rad lokalnih samouprava, pokrajinskih i državnih organa, javnih preduzeća... On se osvrnuo na pitanje prava koja proističu iz Zakona o nacionalnim savetima, pohvalivši ljude u instituciji ombudsmana koji su prate kako teče implementacija zakona u stvarnom životu. Kako je naveo, posebno je pozitivna ocena ombudmana, konstatovana u izveštaju, da je što pre neophodno usvojiti podzakonske akte kao sistemske mere koje će omogućiti što kvalitetniji rad nacionalnih saveta. Pozitivnom je ocenio i primedbu ombudsmana da u velikom brojiu lokalnih samouprava nije primenjena odluka o tradicionalnim nazivima na jezicima nacionalnih zajednica.
– Svakako da je to pouka za lokalne samouprave, pokrajinske organe i izvršene organe da tu odluku sprovedu do kraja i da tradicionalna imena budu uvedena tamo gde je odlukom i propisano – naveo je Petrović. Takođe, on je pohvalio to što je ombudsman ukazao na činjenicu da ni dve godine nakon usvajanja Zakona o nacionalnim savetima nije formiran Fond za nacionalne manjine, pomoću kojeg bi država trebalo da finansira rad nacionalnih saveta, ali i nacionalnih zajednica uopšte. Na početku sednice verifikovan je mandat poslaniku LSV Saši Homanovu, a za šefa poslaničke grupe izabran je Branislav Bogaroški, dok je njegova zamenica Maja Sedlarević.

(BILSV, 04. 10. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook