Pokrajina nastavlja da ulaže u projekte u Baču

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 06. 11. 2012. | Komentara: 0

Pokrajina nastavlja da ulaže u projekte u Baču

BAČ - Srednjevekovna  tvrđava  u  Baču  kandidat  je  za  listu  svetske  kulturne  baštine,  pa  je  izuzetno  važno nastaviti sve započete projekte u narednoj godini – rekao je pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić prilikom jučerašnje posete Baču, tamošnjoj tvrđavi i Franjevačkom manastiru.

LSVGrujić i direktor pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa su razgovarali sa predsednikom oštine Bač Mirkom Pušarom o daljem radu nad ovim izuzetno značajnim kulturno-istorijskim nasleđu.

Na sastanku je istaknuto da je u rekonstrukciju i zaštitu tvrđave u Baču i delom Franjevačkog manastira, kao i u manastir Bođani, Pokrajinska vlada, samo ove godine, uložila 100 hiljada evra, dok je u prethodnih deset godina za ove namene iz Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine izdvojeno milion evra sa ciljem da se on uvrsti na svetsku listu kulturne baštine.

Pokrajinski Zavod za zaštitu spomenika kulture treba u narednoj godini da uradi i elaborat za proglašenje spomeničkog nasleđa delom svetske baštine, ali je sve to važno pokazati i turistima.

- Ovaj deo nije samo promocija ovih istorijskih objekata. Ovo je stanje svesti jednog celog dela zemlje koji želi sebe da iskaže kroz istoriju, kulturno nasleđe, ali i kroz sve ono što nudi uz to. To su i lovišta, tu je reka, tu je sve ono što može da predstavi ovaj deo Vojvodine i da ga poveže u budućnosti sa Novim Sadom na jednoj strani, Somborom na drugoj, a prekogranično gledajući prema Hrvatskoj, to je već jedan put kojim se može ići – istakao je Grujić.

On je istakao da će Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje nastaviti da pomaže u nastavku započetih radova, da će se i dalje uključivati u zajedničke projekte prema stranim partnerima i da pružiti podršku u zapošljavanju mladih ljudi na promociji ovih jedinstvenih istorijskih spomenika.

(BILSV, 06.11.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook