Pokrajinska vlada predložila rešenja za prodaju AD Aleksa Šantić

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 04. 02. 2015. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada predložila rešenja za prodaju AD Aleksa Šantić

NOVI SAD - Pokrajinska vlada donela je danas odluku da AP Vojvodina, preko Agencije za osiguranje depozita i Razvojni fond Vojvodine, kao većinski hipotekarni poverioci, prihvate predlog da se najpovoljnijem ponuđaču proda 700 hektara zemljišta sa pripadajućim objektima dužnika A.D. „Aleksa Šantić“ iz Alekse Šantića, te da se nakon naplate osnovnog potraživanja sa pripadajućim kamatama, novac koji pređe osnovno potraživanja uloži u „Aleksu Šantić“.

LSV
 
Zaštititi interese Vojvodine
 
Na konferenciji za medije članova Pokrajinske vlade i istovremeno i članova Nadzornog odbora Razvojnog fonda Vojvodine Branislava Bogaroškog i Zorana Radomana, i direktora Razvojnog fonda Vojvodine Dušana Bajića, istaknuto je da prema programu prodaje A.D. „Aleksa Šantić“, koji je sa sačinila Vlade Srbije, početna cena prodaje 700 hektara zemljišta iznosi oko 910 miliona dinara.
 
Potpredsednik Pokrajinske vlade Branislav Bogaroški naglasio je da će predloženo rešenje omogućiti zaštitu interesa AP Vojvodine, ali i kvalitetno investiranje, kako u 700 hektara koji će se prodati, a trenutno su pod hipotekom Razvojnog fonda Vojvodine, tako i kvalitetnu privatizaciju drugog dela preduzeća AD „Aleksa Šantić“ koja će uslediti u nekom narednom periodu. Bogaroški je još dodao da je povodom preporuke Vlade Srbije da AP Vojvodina i Razvojni fond, kao najveći poverioci otpišu kamatu na svoja potraživanja, Nadzorni odbor Razvojnog fonda smatrao da je dužan da zaštiti interese AP Vojvodine i da se ponaša isto prema svim potencijalnim investitorima na teritoriji Vojvodine, što znači da se ne mogu ad hoc donositi odluke koje će nekom omogućiti da kupi imovinu sa koje je otpisana kamata, dok nekom drugom investitoru to neće biti omogućeno.
 
- Mi nemamo pravo da nekom otpisujemo kamatu, jer za nju snosi odgovornost onaj ko je dužan, i pravo na tu kamatu imaju svi građani Vojvodine. To nije pitanje da li mi imamo volju da otpišemo kamatu ili nemamo, nego je pitanje našeg odgovornog odnosa prema javnim sredstvima - kazao je Bogaroški.
 
Bajić: Najbolje rešenje
 
Prema rečima Dušana Bajića, rešenje koje je predloženo je ubedljivo najbolji način za rešavanje postojećeg problema, jer zadovoljava sve kriterijume. Fond dolazi do sredstava koje potražuje, a višak iliti kamate će uložiti odlukom pokrajinske i republičke Vlade u „Aleksu Šantić“ u društvo kapitala koje će se privatizovati u drugom krugu.
 
- Upravo zbog toga smo insistirali i kod Nadzornog odbora, a posle i kod Pokrajinske vlade koja je naš većinski vlasnik sa 78 odsto, (Republika ima 22 odsto vlasništva), da se nađe rešenje da se ne odričemo kamate za potraživanje od AD „Aleksa Šantić“, jer to stvara loš presedan i jednostavno nema veze sa ekonomijom, sa poslovanjem Fonda - kazao je direktor Razvojnog fonda Vojvodine.
 
Dušan Bajić još je dodao da je od svog postojanja - aprila 2013. godine, do danas, Fond uspeo da naplati oko tri milijarde dinara. Mimo toga, Fond poseduje nekretnine u vrednosti skoro dve milijarde dinara, koje su mu prenete iz Razvojne banke Vojvodine. Takođe, trebalo bi da se naplate još dve milijarde iz starog tzv. lošeg portfolia, što bi ukupno iznosilo 7,5 - 8 milijardi dinara, što u akcijama, što u starim potraživanjima.
 
- Da li je to značilo da je Razvojna banka Vojvodine bila loša ili toliko loša - neka cene oni koji se time bave. Moje mišljenje je da nije bila toliko loša - kazao je Dušan Bajić i dodao da je u petak uplaćeno kompletno potraživanje od 1,7 milijardi dinara za „Bačku“ iz Sivca.
 
(BILSV, 04.02.2015)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook