Pomen vojvodi Šupljikcu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 27. 12. 2012. | Komentara: 0

Pomen vojvodi Šupljikcu

PANČEVO – Povodom 164 godine od smrti prvog velikog vojvode Srema, Banata, Bačke i Baranje, Stevana Šupljikca danas, 27. decembra, u organizaciji GrO Lige socijaldemokrata Vojvodine Pančevo položen je venac na spomenik vojvodi Šupljikcu na platou ispred pančevačke bolnice.

LSVTom prilikom, potpredsednik GrO LSV Pančevo Jovan Petrovački ocenio je da vojvoda Stevan Šupljikac spada u najznačajnije istorijske ličnosti Vojvodine.

– Na žalost, danas se i u samoj Vojvodini o njemu vrlo malo zna, što svakako nije slučajno, s obzirom da spada u krug istorijskih ličnosti koje su imale značaj za Vojvodinu do 1918. godine. Centralističko-nacionalistički krugovi u Beogradu, a posebno oni koji su se bavili prosvetno-istorijskim izdavaštvom, gotovo da su minimizirali istorijski značaj kako vojvode Šupljikca, tako i istorije Vojvodine do 1918. uopšte – rekao je Petrovački. Istakao je da istorija Vojvodine nije počela ni 1918, ni 1945, već još sa austro-turskim ratovima, davne 1687. godine.

– Događaji na Majskoj skupštini 1848. i proglašenje Stevana Šupljikca za Vojvodu bili su uvod u ono što će prerasti u prvu autonomiju Vojvodine u revolucionarnoj 1848-49. nakon čega je i Vojvodstvo kao takvo zvanično priznato od Bečkog dvora. Samim tim jasno je da vojvođanska autonomija nije počela ni formiranjem Dunavske banovine u Kraljevini Jugoslaviji, niti ustavom iz 1974, već korene vuče 165 godina unazad – rekao je Petrovački ukazujući da su ciljevi tada i sada bili isti - veća prava i bolji život za sve građanke i građane Vojvodine.

(BILSV, 27. 12.2012.)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook