Pomoćna ili partijska policija?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 08. 01. 2017. | Komentara: 0

Pomoćna ili partijska policija?

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je Uredba Vlade Republike Srbije o formiranju pomoćne policije krajnje nepotrebna i postavlja pitanje zašto se formiraju paralelne policijske snage.

LSV

Uredba, koja je juče stupila na snagu, predviđa da se Pomoćna policija formira u situaciji dramatizacije političkih prilika u zemlji. Izgleda da vlast računa da se u budućnosti više oslanja na snage represije.

Kroz istoriju smo imali brojne primere nedemokratskog upravljanja bezbednosnim sistemom, a totalitarna društva su kao svoju okosnicu imala stranačke policije. Događa li se to danas i u Srbiji?

Posebno su diskutabilna ovalešćenja ministra policije koji može, u skladu s potrebama i bez raspisivanja javnog konkursa, u Pomoćnu policiju angažovati lica koja su završila osnovnu policijsku obuku, Srednju školu unutrašnjih poslova, Višu školu unutrašnjih poslova, Policijsku akademiju, Kriminalističko-policijsku akademiju ili druga lica koja ispunjavaju uslove predviđene ovom Uredbom.

Interesantno je i da pripadnici Pomoćne policije neće delovati u svojoj sredini, nego da mogu biti upućivani u druge sredine gde to bezbednosni rizici zahtevaju.

Liga socijaldemorkata Vojvodine smatra da ova uredba podriva strukturu Policije Republije Srbije, ali i samu državu, koja ne sme biti zavisna od takozvanih pomoćnih snaga bezbednosti, nego od regularnih bezbednosnih struktura.

Potpredsednik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Jovanović




Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook